Ana Sayfa Gündem, Sağlık 12 Kasım 2020 2536 Görüntüleme

ORGAN BAĞIŞI, HAYAT BAĞIŞIDIR

Babaeski Devlet Hastanesi tarafından organ bağışına  dikkat çekilerek yapılan açıklamada; “Organ nakli, günümüzde birçok kronik organ hastalıklarında uygulanan rutin, geçerli ve ileri bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.” Denildi.

ORGAN NAKLİ BİR UMUT IŞIĞIDIR

3-9 Kasım Organ Bağış haftası olması nedeni ile “Organ Bağışının Önemi” dile getirilmektedir.
Babaeski Devlet Hastanesi’nden yapılan açıklamada; “Organ naklinde en önemli hedef, organ yetmezliği nedeniyle yaşamının sonuna gelmiş bir hastanın ya hayatını kurtarmak ya da yaşam süresini ve kalitesini artırmaktır. Organ yetmezliği sebebiyle tek şansı organ nakli olan hastalar için organ nakli bir umut ışığıdır.” Denildi.

DİNEN ORGAN BAĞIŞI CAİZ Mİ?

Yapılan açıklamada organ bağışının İslami açıdan caiz olup olmaması ile de şu bilgilere yer verildi: “İslami yasaların en temel amaçlarından biri de insan yaşamının sürekliliğidir. Bunun için, yasal olarak kabul edilmiş tedaviler ve yaşam kurtarıcı her türlü yöntemin kullanımı onaylanmıştır. Diyanet işleri sağlık yüksek kurulu 06/03/1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ bağışı ve naklinin caiz olduğu açıklanmış.”
Babaeski Devlet Hastanesi tarafından organ bağışına dikkat çekilerek yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Organ naklinde yaşanan en büyük sıkıntılardan biri kadavradan organ temini azlığıdır. Ülkemizde yapılan organ nakillerinin yaklaşık %80’i sağlıklı kişilerden alınan organlarla gerçekleşirken, Avrupa ülkelerinde nakillerin %80’inden fazlası kadavradan alınan organlarla yapılmaktadır.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bekleme listesindeki hasta sayısı, her yıl giderek artmaktadır.
ORGAN BAĞIŞI NEDİR?
Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkındaki Kanun’a göre; On sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan herkes organ bağışında bulunabilir.
ORGAN BAĞIŞINI KABUL EDEN KURULUŞLAR
İl Sağlık müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler, Organ nakli merkezleri, Aile hekimlikleri
ORGAN NAKLİ NEDİR ?
Görev yapamayacak kadar hasta bir organın, yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemine “Organ Nakli” denir.
ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR?
Canlı vericiden, Kadavradan (beyin ölümü gerçekleşmiş kişi).
CANLI DONÖR (VERİCİ)
• İhtiyacı olan hastaya organını veren yaşayan kişidir. Böbrek, Karaciğer ve Kemik İliği canlıdan nakil yapılabilen organ ve dokudur. Alıcının dördüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından yapılabilir.
• Bu kapsam dışında kalan organ ve doku verici adaylarının durumları, resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre kurulan Etik Kurulla belirlenir.
• Çapraz nakillerde Etik Kurul onayına gerek yoktur.
KADAVRA DONÖR
• Beyin Ölümü Gerçekleşmiş ve Organları Bağışlanmış kişidir.
• Sadece yoğun bakım ünitesinde yaşam destek ünitesine bağlı iken beyin ölümü gelişen kişilerden organ nakli yapılabiliyor.
• Hayati önem taşıyan tüm organlar nakledilebilir.
Beyin ölümü: Tüm beyin ve beyin sapı fonksiyonlarının tam ve geri dönüşümsüz kaybıdır.
BEYİN ÖLÜMÜ VE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARK
Bitkisel hayattaki hastaların solunumu devam eder, tıbbi destek ile yaşamına yıllarca devam edebilir ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilirler.
Beyin ölümünde ise solunum yoktur. Hayata dönmesi asla mümkün değildir. Kişi tıbben ve kanunen ölüdür.
AİLEDEN İZİN ALINMASI
2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanuna göre;
Madde 14 – Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya organ ve dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırasıyla ölüm anında yanında bulunan eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin; bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ veya doku alınabilir.
ORGAN BAĞIŞI VE NAKLİNİN YASAL BOYUTU
29.5.1979 tarih, 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun
• Beyin ölümü ‘tıbbi ölüm’ olarak kabul edildi.
• Bölüm III. Ölüden Organ ve Doku Alınması
“Tıbbi ölümün gerçekleştiğine dair biri nörolog veya nöroşirürjiyen, biri de anesteziyoloji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliği ile karar verilir” Ülkemizde 01 Şubat 2012 tarihinde 28191 sayı ile resmi gazetede yayınlanan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği’nde beyin ölümü kriterleri belirtilmiştir.
DİNEN ORGAN BAĞIŞI CAİZ Mİ?
İslami yasaların en temel amaçlarından biri de insan yaşamının sürekliliğidir. Bunun için, yasal olarak kabul edilmiş tedaviler ve yaşam kurtarıcı her türlü yöntemin kullanımı onaylanmıştır.
Diyanet işleri sağlık yüksek kurulu 06/03/1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ bağışı ve naklinin caiz olduğu açıklanmış
* Kur’an-ı Kerim’de de “Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” beyan olunmaktadır. (Maide suresi,Ayet 32)
YAŞAMA SANSIN OLMADIĞINDA, YAŞATMA SANSIN VAR.
Bir bağış, bir hayattır. Organlarımızı bağışlayalım.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com