Bitkisel üretimde ürün kayıplarına yol açabilen zararlıların popülasyonunu tespit etmek ve zirai mücadelenin zamanını belirlemek için Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından üreticilerin tarlalarında feromon tuzakları kuruldu.
Yapılan feromon tuzakları ile ilgili Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Zirai mücadele ilaçlarının kullanımını azaltmak, bilinçli kullanımını sağlamak ve ürünlerdeki ilaç kalıntılarını kabul edilebilir sınırlarda tutabilmek için “erken uyarı sistemi” olarak adlandırılabilen feromonlar, ilçemizde meyveciliğin yoğun olarak yapıldığı başta Yenimahalle köyü olmak üzere Kadıköy ve Karamesutlu köylerinde kuruldu. Elma, şeftali, kayısı bahçeleri ile asmalarda olmak üzere toplam 9 bahçede bağ salkım güvesi, elma iç kurdu ve elma gövde kurdu, şeftali meyve güvesi ve doğu meyve güvesi ile Akdeniz meyve sineği zararlılarının tespiti için kurulan feromonlar, haftada en az bir kez kontrol edilecektir. Kontroller neticesinde feromonlardaki zararlı sayısının belirli bir noktaya geldiğinin tespit edilmesi halinde, çiftçiler zirai ilaçlama yapmaları konusunda uyarılacaktır.”
FEROMON TUZAKLARI HAKKINDA
Feromon tuzakları, türe özgü olan ve çiftleşme çağrısı olarak karşı cinsi cezbetmek için salgılanan feromon maddesi ve bu feromonla hazırlanan eşeysel çekici tuzaklar olarak tanımlanıyor. Bu kokular ya doğal olarak böceğin vücudundan elde edilerek ya da sentezi yapılıp üretilerek tuzak sistemlerinde kullanılıyor.
Türe özgü feromon maddesi, kapsül ya da yayıcılara belirli miktarda emdirildikten sonra, kurumayan yapışkan sürülmüş bir tabla yerleştirilip, üzerine de feromon kapsülü tutturularak hazırlanan tuzak sistemi, bitkinin dalına veya yere çakılı bir sırığa telle ya da iple asılıyor.
Bu tuzaklar bahçe veya tarla içinde uygun aralıkta ve yükseklikte, eğer mücadele edilen tür için önemli ise hakim rüzgar yönünde yerleştiriliyor. Feromonu algılayan karşı eşey, yapışkan tabla üzerine düşerek tuzağa yakalanıyor.
Haber: Umut AL