Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi İğneada Bölgesi İYT Yönetim Planı Paydaş Toplantısı 28-29 Kasım 2022 tarihlerinde Hassas Alanlar Dairesi Başkanı Mehmet ÖZDEMİR, İl Tarım ve Orman Müdür Mehmet AKSOY ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ersoy CANBEK’ in katılımlarıyla Kırklareli Royal Bilgiç Hotel’ de düzenlendi.
Toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlamış, Denizel İstilacı Yabancı Türler Genel Bilgilendirme konusu Doç. Dr. Harun GÜÇLÜSOY’ un sunumlarıyla devam etti.
Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden toplantı ile ilgili yapılan açıklamada deniz istilacıları ile ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:
İstilacı Yabancı Tür, yabancı olduğu doğal yaşam ortamına yerleşen, yayılan ve ekolojik ve ekonomik zarara neden olan bitki, hayvan ve organizmalardır. Dünya’da, türler yeni yaşam ortamlarına doğal yollar (fırtına, okyanus akıntısı vb) ile binlerce yıldır taşınmaktadır. Günümüzde türler özellikle, gemiler, yatlar ve teknelerin gövdesine tutunarak ve çoğunlukla gemilerin balast suyu içerisinde taşınmaktadır.
En tehlikeli istilacılar; Taraklı medüz, kaykay (yerel besin zincirlerine zarar verir, balık stokları azalır, balıkçılık ve turizm faaliyetlerini etkiler), deniz salyangozu (yerel besin ağına zarar verir, midye ve istiridye ve balık stokları azalır), katil yosun (deniz çayırlarını tehdit eder, deniz tabanını tahrip ederek dalış turizmini olumsuz etkiler), su sümbülü (Asi Nehrinden gelen su sümbülü atıkları, nesli tehlike altında olan yeşil denizkaplumbağası yavrularının yumurtadan çıktıktan sonra bu bitki atıklarına takılarak denize ulaşmalarını engeller)
En zehirli istilacılar; Balon balığı (kalamar, ahtapot gibi yumuşakçalar azalır, balıkçılık faaliyetlerini etkiler, insan sağlığına zarar verir), Sokar balığı (zehirli, ekonomik değeri var), Aslan balığı (insanlarda zehirlenmelere neden olur), Zehirli omurgasızlar (deniz kestanesi, deniz çıyanı, deniz anaları)
Konu hakkında açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet AKSOY; ”Küresel İklim değişikliği tüm ülkelerin karşı karşıya olduğu, ekonomik kalkınmaya ve kaynak kullanımına büyük yük getirecektir. Devletimiz istilacı türleri avlayan balıkçılarımıza hibe destek vermeye devam ediyor. Ülkemiz 3000’i endemik olmak üzere 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. İnanılmaz bir hazine.. Genetik kaynak bu yüzyılda en büyük değerlerden biri.. Ülkemiz gen kaynakları Tarım Ve Orman Bakanlığımız Tarafından, TAGEM enstitülerinde koruma altında.
Ürettiğimiz su ürünlerini 100′ den fazla ülkeye ihraç ediyoruz.
2021 ihracatı:1,4 milyar dolar
2021 dış ticaret fazlası:1,2 milyar dolar
2022 ihracat beklentisi:1,5 milyar dolar
2023 ihracat hedefi:2 milyar dolar
Devletimiz Üretimi ve Üreticiyi HİBE DESTEKLERİ ile desteklemeye devam ediyor” ifadelerinde bulundu.