Kırklareli’nde, 10 Temmuz tarihinden itibaren çayır tırtılı popülasyonu arttı ve ayçiçeği ekili alanlara büyük zarar verdi. Trakya çiftçisi ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı ile mücadele başlattı.
İHA’LARA İZİN ÇIKTI
Zirai ilaçlı mücadelenin yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı çayır tırtılı ile mücadelede İHA’ların da kullanılmasına izin verildiğini açıkladı. İlgili yazı Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne Valiliklerine gönderildi.
ARILARA DİKKAT!
Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle, ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcıların bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ilaçlamanın arıların aktif olmadığı saatlerde yapılması gerektiğini önemle duyurdu.
KOMŞU TARLA KONTROLÜ
Çayır tırtılının polifak zararlı olması sebebiyle, üreticilerin Ayçiçek tarlalarına sınır konumlarda bulunan mısır, yonca, şeker pancarı gibi ürünleri de kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çeken Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, söz konusu zararlının 1 günde verdiği zarar nedeniyle ilaçlamanın ivedilikle yapılması gerektiğini ifade etti.
Kırklareli’nde baş gösteren çayır tırtılı zararlısı dolayısıyla, ayçiçeği başta olmak üzere ekili alanlar büyük zarar gördü. Söz konusu zararlı ile mücadele konusunda Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından köylerde bilgilendirme yapıldığı ifade edildi.
Açıklamada; “İlimizin genelinde ayçiçeği ekili alanlarda 10 Temmuz tarihinden itibaren çayır tırtılı popülasyonun arttığı ve Ayçiçek ekili alanlarda zararlar oluşturduğu tespit edilmiş olup, Zararlı ile ilaçlı mücadele yapılabilmektedir. İlaçlı Mücadele konusunda İl-İlçe Müdürlüklerimizce köylerimizde gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Ayçiçeği ekili bölgelerimizde teknik personellerimizce kontrollerimiz devam etmekte olup, üreticilerimizin de kendi ayçiçek tarlalarında kontrollerini yaparak, zararlı ile karşılaşmaları durumunda vakit kaybetmeden ilaçlı mücadele yapmaları gerekmektedir.
Ayrıca zararlının polifak zararlı olması sebebiyle üreticilerimizin ayçiçek tarlalarına sınır konumlarda bulunan mısır, yonca, şeker pancarı gibi ürünlerini de kontrol etmeleri gerekmektedir. Zararlının 1 gün içerisinde etki gösterdiği alan büyüklüğünün yüksek olması sebebiyle ilaçlamaların ivedi şekilde yapılması önemle duyurulur.” Denildi.
ARILARA DİKKAT!
Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ayrıca, ilaçlı mücadele yapacak olan üreticilerin, ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle, ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcıların bilgilendirilmesi ve ilaçlamaların arıların aktif olmadığı saatlerde yapılması gerektiğinin önemine dikkat çekildi.
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Kırklareli Valiliği’nden yapılan açıklamada; Kırklareli Valiliği koordinasyonunda İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından drone ile ilaçlama çalışmalarının başladığını ifade edilirken, “Son günlerde bölgemizde görülen ve ekonomik anlamda başta ayçiçeği olmak üzere bitkilerimize zarar veren çayır tırtılı zararlısına karşı, Valiliğimiz koordinasyonunda İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimizce dronlarla ilaçlamalara başlanmıştır.” Denildi.
YERİNDE İNCELEDİ
Kırklareli Valisi Birol Ekici, çayır tırtılı zararlısına karşı drone ve diğer ilaçlama aletleri ile başlatılan ilçalmala çalışmalarını yerinde inceledi. Vali Ekici, “Ülke Tarımının Geliştirilmesi ve Korunması Bir Milli Güvenlik Meselesidir…” dedi.