Ana Sayfa Gündem 17 Ocak 2019 1514 Görüntüleme

Bilinçli ilaç kullanımı özendirilecek

Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Taşağıl ve Kuzuçardağı köylerinde bilinçli ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Haber: Umut AL

Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri tarafından Taşağıl ve Kuzuçardağı köylerinde üreticilere yönelik yapılan bilinçli ilaç kullanımı bilgilendirme toplantısında üreticilere şu bilgiler verildi;

“Bitki koruma ürünü, zararlı organizmaları (hastalık, zararlı, yabancı ot) yok eden ya da kontrol altına alan, bitkisel ürünleri üretim, depolama ve nakliye sırasında bu organizmalara karşı koruyan, formülasyon haline getirilmiş ticari preparatlardır.

Kullanılacak Bitki Koruma Ürünü seçimi

Bitki koruma ürününü kullanmaya karar vermeden önce problemin ne olduğu iyi tespit edilmeli, konusunda uzman kişilerden yardım alınmalıdır. İlaç kullanılması gerekiyorsa, uzman görüşü doğrultusunda ve reçete yazmaya yetkili kişilerin tavsiye ettiği bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.

Kullanılacak bitki koruma ürünlerinden istenilen faydayı sağlayabilmek için bilinçli bir seçim ve

bilinçli bir uygulama yapılması gerekir.

Bitki koruma ürünleri, mutlaka etiketinde tavsiye edilen zararlı, hastalık ve yabancı ota karşı ve tavsiye edilen dozda kullanılmalı, etiketinde belirtilen son ilaçlama ile hasat arasında bırakılması gereken süreye kesinlikle uyulmalıdır.

İlaç satın alırken, uygulanacak alanın büyüklüğü dikkate alınarak, tavsiye edilen ya da reçetede yazılan miktarın dışında ilaç alınmamalıdır.

İlaç ile ilgili kullanma talimatı etiket üzerinde yazılıdır. Daha ayrıntılı bilgi, varsa prospektüsten okunmalıdır.

İlaç kullanımı hakkında aşağıdaki konular hakkında bilgi edinilmelidir;

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsat verilmiş ve o üründe tavsiyesi olan ilaçlar,

Etiketi üzerinde tavsiye edilen kullanma dozu, uygulanma zamanı, tekrar uygulanma sayısı, ilaç uygulanmasında alınması gereken tedbirler, ilacın uygulanması ile ilgili özel veya resmi eğitim, diğer taraftan, ilacı temin eden ve bulunduran firmalarda bulunan satış elemanlarından ilaç kullanılması ve depolanması konusunda eğitim alınmalıdır.

Bitki Koruma Ürününün Temini

Zararlı ile mücadele zamanını kaçırmamak için ilaçlar ve ilaçlama aletleri önceden temin edilerek hazır bulundurulmalıdır.

İlaç satın alınırken ve uygulanmadan önce ambalaj üzerindeki etiket incelenmeli ilacın ticari ve kimyasal isimlerine dikkat edilmelidir.

İlaçlar Bakanlıktan resmi satış izni olan bayilerden alınmalıdır.

İlaç satın alınırken ağzı açılmış, hasarlı, orijinal etiketi olmayan ilaçları almamaya özen gösterilmelidir.

Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar satın alınmamalıdır.

İlacın etiketi üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ruhsat tarihi ve numarası aranmalıdır.

Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulamaya Hazırlanması

İlaçlamaya başlanmadan önce etiketin dikkatlice okunması, ilaçlamada kullanılacak uygun dozun seçilmesi gerekir.

Tavsiye edilenden fazla ilaç kullanılması üründe kalıntı ve fitotoksisite gibi problemlere neden olabilirken; az uygulanmasının da etki düşüklüğüne sebep olacağı unutulmamalıdır.

Sulandırılmadan, direk uygulanan Granül (GR) gibi kullanıma hazır katı ilaç formülasyonları doğrudan ilaçlama aletinin deposuna konulabilir.

Su ile karıştırılan ilaçlar ölçüldükten sonra bir kova ya da temiz bir kap içerisinde bir miktar su ile karıştırılarak ön karışım hazırlanmalıdır. Hazırlanan bu karışım yarısı su ile dolu olan aletin deposuna karıştırıcısı çalışır durumdayken konulmalıdır ve aletin deposu su ile doldurulmalıdır.

Suda ıslanabilen toz ilaçlar (WP), suda çözünen ilaçlar (SP, SG), Islanabilir Granül (WG) gibi katı formülasyonlar hazırlanırken aletin tankına ne kadar ilaç konulacaksa bu miktar önce temiz bir kabın veya kovanın içine konulur. Üzerine bir miktar su ilave edilerek iyice karıştırılır. Hazırlanan ön karışım yarısı su ile doldurulmuş aletin deposuna karıştırıcısı çalışır durumdayken boşaltılır ve aletin deposu su ile doldurulur.

Emülsiyon konsantre (EC), suda çözünen solüsyon (SL), süspansiyon konsantre (SC) ve Kapsül Süspansiyon (CS) gibi sıvı formülasyonlar hazırlanırken aletin tankına ne kadar ilaç konulacaksa bu miktar önce içerisinde bir miktar su bulunan temiz bir kabın veya kovanın içine konulur ve iyice karıştırılır. Hazırlanan ön karışım yarısı su ile doldurulmuş aletin deposuna karıştırıcısı çalışır durumdayken boşaltılır ve aletin deposu su ile doldurulur.

İlaçlama aletlerinin tankları ve depoları aşırı doldurulmamalıdır. Aynı gün tüketilebilecek miktarda ilaç karışımı hazırlanmalıdır.

İlacın Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

İlacın cilde bulaşmasından kaçınılmalı, ilacın hazırlanması ve uygulanması esnasında iş tulumu, eldiven, maske, gözlük gibi koruyucu giysiler giyilmelidir. İlaç cilde temas ettiğinde hemen bol su ile yıkanmalıdır.

İlaç hazırladıktan sonra eller bol sabunla yıkanmalı, ilaçlama bitiminde imkan varsa duş alınmalıdır.

İlaçlar ev veya evcil hayvan barınakları yakınında hazırlanmamalıdır. Çocuklar ve hayvanlar bu gibi yerlerden uzak tutulmalıdır.

Hayvanların su içtikleri yerleri ilaç ile kirletmemeye özen gösterilmelidir. İlaçlama için tavsiye edilen alet kullanılmalıdır.

Ölçme işinde sıvılar için üzeri dereceli ölçek, tozlar için kepçe kullanılmalıdır. Eller asla kullanılmamalıdır.

Karıştırma işi için temiz bir ağaç parçası veya plastik bir kaşık kullanılabilir. Eller asla sıvıların içine daldırılmamalıdır.

Temiz su kullanılmalıdır. Sıvıların boşaltımı sırasında etrafa dökülmemesi için huni kullanılabilir.

Islanabilir toz (WP), Suda çözünen toz (SP) gibi toz görünümümdeki ilaçlar hazırlanırken tozumamasına dikkat edilmeli bu esnada rüzgâr arkaya alınmalıdır.

Kullanılan bütün aletler yıkanmalıdır. Yıkamadan sonra çıkan suyu meskenler, kuyular, su kanalları ve mahsullerden uzakta bir çukura dökülmelidir. İlaçların hazırlanmasında kullanılan kap ve aletler başka amaçlar için kullanılmamalıdır.

Kullanımdan arta kalan ilaçlar daima kendi ambalajlarında ağzı sıkı kapalı olarak muhafaza edilmeli, hiçbir zaman içecek şişelerine veya başka ambalajlara koyulmamalıdır.

Etiketlerde de belirtildiği üzere; özellikle sıvı ilaç ambalajları kullanıldığı ve boşaldığı zaman içerisine dörtte bir oranında su doldurulup 30 saniye çalkalanmalı ve bu su ilaçlama aletinin tankına dökülmelidir. Bu işlem üç kez tekrarlanmalıdır. Bu şekilde temizlenen boş ambalajlar bir daha kullanılmaması için delinmeli ya da ezilmeli ve Bitki koruma ürünü ambalaj toplama yerlerine ya da konteynerlerine atılmalıdır.

Bu gibi toplama yeri ya da konteyner yoksa usulüne uygun olarak yakılarak imha edilmelidir.

Asla! Boşalan bu kaplar toprağa gömülmemeli; çevreye, su kenarlarına veya yerleşim yeri çöplüklerine atılmamalıdır.

Bitki Koruma Ürünlerinin Muhafazası

Bitki koruma ürünlerini çocukların ulaşamayacağı yükseklikte kapalı ve kilitli özel bir dolap içinde saklanmalıdır.

Bitki koruma ürünleri yiyecek ve içeceklerin, gıda maddelerinin yanında bulundurulmamalıdır.

Bitki koruma ürünü ambalajları asla başka bir amaç için kullanılmamalıdır.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com