Ana Sayfa Gündem 13 Şubat 2021 3279 Görüntüleme

BAŞKAN ARSLAN ; ” BÜYÜK ZARAR GÖRDÜK”

“Zehirli taşkın suları ile sulanan bölgedeki tarım alanlarından alınan ürünlerin durumu ne olacak?

 NEHİRDİ ZEHİR OLDU

Gazetemize çeşitli görüş ve önerilerini sunan bölge halkından vatandaşlar :”Çarşıda, pazarda, markette, manavda bu ürünleri alıp, yiyoruz. Zaten başımızda pandemi belası da var. Bu zehirli olduğu öne sürülen sularla sulanan meyve ve sebzeleri gönül rahatlığı ile nasıl yiyeceğiz?” diyorlar. Görüşlerini aldığımız Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan :”Hasat döneminde ürünler iyi takip edilmeli” dedi

 

HABER: CEYHUN ÇOLAK

Trakya’daki yağış, kirliliğiyle gündemde olan Ergene Nehri’nin taşmasına neden oldu, binlerce dönüm tarım arazisi sular altında kaldı. Uzmanlar, bir artık su toplayıcı olan nehrin bitkilerde toksin etki yaratacağına bu nedenle hasat dönemlerinde ürünlerin takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

BAŞKAN ŞAHİN ARSLAN :” BÜYÜK ZARAR GÖRDÜK”

 

Kırklareli Yıldız Dağları’ndan doğan ve Meriç Nehri ile birleşip Ege Denizi’ne dökülen 282 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri, yıllardır geçtiği bölgelerdeki atıklar yüzünden kirliliğiyle gündemde. Son günlerde Trakya’da şiddetli yağmur ve karların da erimesiyle taşan Ergene Nehri, özellikle Kırklareli, Babaeski, Pehlivanköy ile Edirne’nin Uzunköprü ilçesindeki binlerce dönüm tarım arazisini sular altında bıraktı. Taşkının, bölge tarımına önemli bir darbe vurduğunu belirten Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan :”Bu taşkının yaralarını sarmak uzun zaman alacak. Zaten pandemi den dolayı durumumuz da ortada” dedi.

‘ERGENE’DE NEHİR DEĞİL, ZEHİR AKIYOR”

Yaşanan taşkın felaketi ile ilgili görüşlerini aldığımız Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan :”Trakya’nın ortasından geçen Ergene Nehri’nin doğduğu yerde tertemiz olduğunu ve geçtiği sanayi kuruluşlarının bulunduğu Tekirdağ’ın Çorlu, Çerkezköy ve Muratlı ilçelerinde sanayi atıklarıyla aşırı derecede yüklendiğini söyledi. Şahin Arslan şöyle konuştu:

“ Ergene sanayi atıklarıyla, ağır metaller de dahil olmak üzere aşırı derecede tekstil kimyasalları ve deri üretiminden dönen atıklarla yüklenir. Ve öyle bir hale gelir ki İpsala’nın hemen kuzeyinde Meriç’te, Ergene birbirine karışmaz bile su kirliliğinden dolayı.

Şimdi bu nehir taştı. Bu nehir bir kere nehir mi hala yoksa kollektör mü? Ona çok net bir yanıt vermemiz lazım. Bence artık Ergene bir nehir değil bir kollektör yani bir artık su toplayıcısı. Şimdi ne oldu? Bir de üstüne üstlük şimdi bu nehir Uzunköprü’de taştı. Son aldığım bilgilere göre yaklaşık olarak bu taşkından etkilenen saha 150 bin dekar civarında. Şimdi bu sahada iki tür ürün var, bir buğday ve kanola var ekilmiş, bir de nadaslar var ekilecek. Yani yazlık ayçiçeği, mısır, çeltik, sebze gibi ekimi bekleyen yaklaşık 1-1.5 ay sonra ekilecek alanlar var. Bu taşkın ile bu ovadaki bitkiler sudan zarar gördü.

Bizler Babaeski Ziraat Odası Başkanlığı olarak zarar tespit ile ilgili çalışmaları başlatarak, Kırklareli il ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine  oluşan zararları karşılanması yönünde taleplerimizi ilettik.

Ekilmiş olanlar buğday ve kanola felaket durumda. Neden? Çünkü siz eğer arazide bir bitki varsa ve bu bitkide oluşan bu tür taşkın ve aşırı yağışlar nedeniyle oluşan aşırı suyu 48 saatte araziden uzaklaştıramazsanız kök çürümesi başlar bitki yok olur. Bu kesin, bekliyoruz bunu.

 

 “EKİLİ ALANLARA AŞIRI ZARAR VERECEK”

Başkan Arslan, taşan ve tarım arazilerini sular altında bırakan Ergene’nin suyundaki esas sıkıntının ağır metaller olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi ne olacak? Bu bitkilerde toksik etki yaratacak ve birçok bitkide insanın yiyebileceği kısımlara geçerek zarar verip vermeyeceği mutlaka yetkililer tarafından kontrol edilmesi lazım. Hasat dönemlerinde bu ürünleri takip edilmesi lazım ama esas bu ağır metallerin yıkanabilmesi, yüzeyden uzaklaştırılabilmesi için yeteri kadar yağış lazım. Bu yıkanan sular mutlaka ve mutlaka yeraltı sularına da intibak edecek. Yeraltı sularına ulaşacak. Biliyorsunuz Trakya’da çok ağırlıklı olarak hala içme ve kullanma suyu yeraltından sağlıyoruz o noktaya dikkat etmek lazım” dedi.

‘NEHİR İDİ, ZEHİR OLDU”

Ergene Nehri’nin bir zamanlar Trakya’nın gözbebeği, bereketi olduğunu söyleyen Şahin, “Ekosistemin ayrılmaz bir parçası olan Ergene maalesef günümüzde artık zehir saçan, etrafını bütün canlıları tehdit eden bir nehir bir kollektör haline geldi. Maalesef yapılan çalışmalarda istenen değerlere gelemedik. Bunu bugün çözmezsek bugün sel felaketi ile yarın kanserojen etkileri ile gündemimizden düşmeyecektir. Kirletmekten vazgeçeceğiz, doğal halini bırakacağız ve tekrar bu bölge için ayrılmaz ekosistem bir parçası olarak ondan istifade edeceğiz. Bu anlık, palyatif tedbirlerle çözülemez diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 ‘UZUN VADEDE SIKINTILAR ORTAYA ÇIKABİLİR’ 

Aradan geçen süre boyunca kimyasal atıkların arıtılmadan verildiğini ifade eden  Şahin Arslan, şunları kaydetti: “Aradan geçen sürede bu atıkların arıtılmadan verilmesi önlenmedi. En büyük sorun bu. Derin deşarj projesinde arıtılan su neden nehre veriliyor? Niye tarımda kullanmıyoruz? Ne yazık ki sonuç yok ortada. Zaten iklim değişikliklerimiz, susuzluk ortada, barajlarımızın, nehirlerimizin durumu ortada. Elimizde bir veri yok, DSİ ile ilgili veri yok. Dolayısıyla tarımsal ürünlerimizde sıkıntı yaşayabiliriz, sonuçta bu insan sağlığı. Su, toprak, bitki kökü ve sonuçta bize dönüyor. Umarım çok sıkıntılı bir sürece girmeyiz.”

‘ERGENE SANAYİ KOLLEKTÖRÜ GİBİ AKIYOR’

Ergene Nehri’nin kirliliğiyle ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen ve Ergene Havzası Çevre Planı’nı hazırlayan Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, nehirde 2010 yılına kadar yaptıkları çalışmalarda yoğun olarak kadmiyum ve kurşun gibi kanser yapıcı maddelere rastladıklarını söyledi. Bir haber Ajansına açıklamalarda bulunan İnci, Özellikle kadmiyum ve kurşun gibi maddelerin çok riskli olduğunudile getirdi. İnci , “Bizim için en riskli olan taraf şu; bazı maddeler demir ve çinko gibi çok toksik değildir. Ama kadmiyum, kurşun gibi olanlar, özellikle kadmiyum dünyada kanser yapan 113 maddeden birisidir. Kurşun ikinci derecede. Bütün çalışmalarımızda kadmiyuma rastladık. Kadmiyumun toksik düzeyde olduğunu gösterdik. Burada baktığımızda şu anda Ergene Nehri’ne vahşi deşarj dediğimiz, hiçbir arıtmaya uğramaksızın verilen tüm sanayi toksikleri tamamen bu nehirde. Nehir dördüncü derecede kirli su ve dördüncü derecede kirli su hiç bir amaç için kullanılamaz. Ergene Nehri sanayi kollektörü gibi akıyor” dedi.

‘TARIM ÜRÜNLERİNDE CİDDİ SIKINTILAR YAŞANABİLİR’ 

Özellikle nehrin yatağından taşıp tarımsal alanları sular altında bırakmasının büyük şanssızlık olduğunu söyleyen Prof. Dr. İnci, “Son dönemde çok büyük şanssızlık yaşadık. Özellikle ocak ayının son döneminden başlayarak DSİ de sürekli alarmlar verdi. Şu anda bugünkü kirliliğin boyutlarını, kadmiyum veya kurşun oranlarını bilmiyoruz. Bunu bilmiyoruz ama bunlara yönelik bir önlem alınmadığını biliyoruz. Kimse hiçbir şekilde kimyasal arıtma sistemi kurmuyor. Yapılan arıtmaların tümü biyolojik arıtmadır. Kimyasal arıtma yapılmıyorsa bu yıllarda da 2010’dan bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Bölgedeki tarım ürünleri ve bu ürünleri eken üreticilerimizin ürünlerinde çok ciddi sıkıntılar bu bilgilere göre yaşanabilir. Dileğimiz yaşanmaması” dedi.

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com