Ana Sayfa Gündem 23 Eylül 2019 1965 Görüntüleme

BABAESKİ’YE MİLYONLUK DEV YATIRIM

Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün ve oğlu Kırklareli Genç Girişimciler Başkanı Ertunç Özün’ün ortaklığında Babaeski’ye dev bir tesis yapıldı.

Haber: Umut AL

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın %50 hibe desteğiyle Babaeski’nin Kuleli Köyü’nde Özün Tarım isminde kurulan dev tarım tesisinin açılış törenine Kırklareli Valisi Osman Bilgin, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Babaeski Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel, daire/kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri, üreticiler ve Kuleli Köyü sakinleri katıldı.

Saydı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninin konuşmasını yapan Özün Tarım işletmesinin ortaklarından Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün şunları söyledi; “Biz Özün İnşaat Tarım Ürünleri şirketi olarak, kırsal kalkınma desteklerinin 12. Etabında hibe almaya hak kazandık. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması başlığı adı altında bir tesis kurduk. Burada ki amacımız; tarım ürünlerini alıp öncelikle kurutmak. Bölgemizde en fazla mısır ve çeltik kurutulmaya uygun. Saatte 25 ton civarında kurutma gerçekleştireceğiz. Daha sonra kurutulan bu ürünler, şayet müstahsil kendi alacaksa kendilerinden kurutma ücreti alacağız. Şayet kurutulup bize verilecekse depomuzda depolayacağız. Diğer bir aktivite de 30 -40 oranında rutubetli mısırı alıp bunu işleyeceğiz ve un haline getireceğiz. Bu un haline getirdiğimiz mısır hayvan yemi olarak paketleme yapacağız. Paketleme işlemini vakumlu olarak 25 veya 50 kilogramlık çuvallar halinde paketleme işlemi gerçekleştireceğiz ve bu paketleme işleminde streç kullanacağız.

Streç paketleme işlemi ise; 100 ve 150 kg’lık paketlemeler halinde olacak. Daha sonra paketlenen bu ürünlerin raf ömrü 12 aya gelecek şekilde değerlendireceğiz. Bizler bu işe yaklaşık 2 milyon TL’lik bir bütçe ile girdik. İnşaat ile ilgili 836 bin liralık bir bütçe, makine ve ekipman için de 1 milyon 149 bin TL’lik bir bütçe ile bu projeye girdik. Fakat gerçekleşen miktar 3 milyon 100 bin TL’dir. Bu projenin şehrimize, ilimize, bölgemize fayda sağlayacağı kanaatindeyim. İnşallah tüm üreticilerimize faydalı olacağız” dedi.

Özün’ün konuşmasının ardından bir konuşma yapan Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel’de şunları söyledi; “İlimiz ekonomisinin ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa bağlı olması, üreticilerimizin ürün çeşitliliğini arttırma eğilimi, ürün kalitesi ve ürün parametrelerinin arttırılması sonucu Tarım Bakanlığımız bazı yenilikler ve desteklemeler getirmiştir. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi sayımız 16 bindir. Toplam hayvan varlığına baktığımız zaman; büyükbaş hayvan sayısı 150 bin. Yaklaşık bunların %90’ı damızlık hayvandır. 362 bin küçükbaş hayvandır. Tarımsal hasıla 2004 yılında 526 milyon TL, 2017 yılında 1.4 milyar TL’dir. Bakanlığımızın desteklemiş olduğu tarıma dayalı ekonomik yatırımlar, kırsaldaki ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi, gıda güvenilirliği, verimliliğin arttırılması, tarım ve sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlamanın altyapısının geliştirilmesi ve en önemlisi de kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasıdır.

İlimizde 2006 yılından bu yana uygulanan kırsal kalkınma yatırımları desteklenmesi projesi kapsamında toplamda 65 yatırım projesi uygulanmıştır. Bu yatırımların yatırım tutarı 45 milyon 594 bin TL’dir. Bu yatırımlara destek amacıyla karşılıksız Bakanlığımızca verilen hibe miktarı ise;  24 milyon 297 bin TL’dir. Desteklediğimiz bu 65 projeyle 520 kişilik istihdam sağlanmıştır. 2017 yılında ise; 19 adet ekonomik yatırım projesi imzalanmış, bu tesis içinde geçerli; toplam 22 milyon TL’dir.

Bakanlığımızca yine %50 desteklenmiş 11 milyon tutarında hibe desteği uygulanmıştır. Bu arada amaç, bakanlığımızca desteklerimizle yürütülen amaç; tarıma dayalı sanayinin gelişmesi, milli ekonomiye katkı sağlamak, üreticilerin gelirlerini ve rekabet düzeylerini arttırmaktır. Bugün burada açılışını yaptığımız Özün Tarım Ürünleri şirketine ait tesis bakanlığımızın hibe desteğiyle yapılmış olup bitkisel ürünler işleme, depolama ve paketleme tesisidir. Yatırım tutarı toplam 1 milyon 985 bin TL’dir. Hibe miktarı, %50’si hibe olarak gerçekleşmiştir. 992 bin 512 TL hibe ödenmiştir. Projenin amacı; ilimiz hayvancılık ağırlıklı ekonomisini devam ettirdiği için kurutulmuş mısır tanelerinin uygun koşullarda işlenmesi, yem maddesi haline getirilmesi, paketlenmesi, depolanması ve pazarlanmasıdır.

Söz konusu yatırımıyla tarım ve sanayi entegrasyonunu sağlayan Sayın Fahrettin Özün Bey’e, tarım ve hayvancılığa sunduğu katkıdan dolayı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Programda bir konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan’da konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Kırsal kalkınma ile ülke kalkınması olur. Kırsal kalkınmayı siz ihmal ederseniz kırsaldan kente bir göçü önleyemezsiniz. Bu göçü önleyemediğiniz zaman da şehirde şaşırırsınız. Bunu önlemenin en sağlıklı yolu kırsaldan kalkınmayı da desteklemek, sahiplenmek ve onlara sürekli olarak teşvikler vasıtasıyla da ön ayak olmak. Bu teşviklerin sağlıklı bir şekilde işlemesi de çok önemli değerli arkadaşlar. Ki teşvik verirseniz, takip etmezseniz o teşvikler boşa gittiği zamanda faydadan çok zarar görür. Elinizdeki kaynağı, boşu boşuna kullanmış olursunuz. Harcamış olursunuz hiçbir işe yaramadan. Bizim ülkemizde teşvik verilip te tarımsal teşviği tarımsal amaçlı kullanmayıp daha sonra gerek sahil kentlerimize, gerek büyük kentlerimizde hotel yapan işletmeler biliyoruz biz. Bunun önüne geçmek için de en sağlıklı bir şekilde bu verdiğiniz kredileri sağlıklı bir takiple olur. O takibi yaptığınız zaman hem amaç yerini bulmuş olur, hem de kalkınmada büyük bir ilerleme olur.

Kırsaldan kente göç başladığı zaman şöyle bir sosyal problemde çıkıyor ortaya; nasıl çıkıyor? Şehirde yaşayan bir defa geleni kabul etmeme gibi bir psikolojik, sosyolojik bir hadise doğuruyor. Bu tıpkı vücutta yapılan bir organ nakli gibi. Biliyorsunuz bir organ nakli yaptığınız zaman diğer organlar kabul etmiyorlar. Onların kabul edilebilmesi için çeşitli tedaviler yapılıyor. Aynı olay kırsaldan kente yapılan  bir göçte de yaşanıyor. En sağlıklı olanı insanı doğduğu yerde mutlu etmektir.

Özellikle kırsala gelen bir teşviği kırsalda kullanması yönünde ve bu tesisten dolayı sayın başkanımı kutluyorum ben. Özellikle bu bölgede biliyorsunuz hayvan üretimi bakımından önceden çok zengindi. Muazzam bir zenginlik vardı. Daha sonra bir şekilde sağlıklı olmayan tarım politikaları ve hayvan politikalarıyla biraz sekte verdi. Bunu tekrar rayını oturtmak için bu teşvikleri en sağlıklı bir şekilde kullanmak ve bu konuda insanlarımızı cesaretlendirmek gerekiyor. Bizim bölgemizin toprağı en kıymetli topraklardan birisidir. Bunu çok ciddi bir şekilde haykırmamız gerekiyor. Bu toprağımız kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Bizler buralara tarımsal yatırımlar yapmamız gerekiyor ve daha fazla tarımsal yatırıma ağırlık vermemiz gerekiyor. Hem psikolojik olarak hem de sosyolojik olarak hem de ekonomik olarak güç birliği şarttır.”

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan’ın konuşmasının ardından bir konuşma yapan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz’da şu ifadelere yer verdi; “Fahrettin Bey’in ailesiyle, evlatlarıyla açmış olduğu bu güzel iş yerinin hayırlı bereketli olmasını temenni ediyorum.

Gerçekten %50 hibelerle bir iş yerinin hayata geçirilebilmesi bugün diğer sektörlerde olmayan bir ayrıcalık. Üretimin desteklenmesi, havza bazında desteklenmesi, tohumdan çıkan ürünün alınmasına kadar geçerli tüm süreçlere bakıldığı zaman aslında tarım ve hayvancılık sektörü gerçekten ciddi anlamda destekleniyor. Bu denli desteklenmesine rağmen üreticinin sattığı fiyata nihai hakediş veya tüketicinin eti veya herhangi bir şekildeki tarımsal üründen elde edilen bir ürünü aldığı zaman ki fiyatındaki memnuniyetsizlik ülkemizin bir gerçeği. Bunun içinde çok yapısal sorunlar var. Yani hükümetten hemen hemen belki ziraat odalarına, tarım il müdürlüklerinden borsalara kadar hepimizin tartıştığı bir şey. Kaba yem ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bu bir gerçek. Her şeyi bir yerden telefonla yem sipariş ederek yaparsak olmuyor. Bir Batı’ya, bir Avustralya’ya baktığımız zaman onlar kaba yem ihtiyacını neredeyse bedavaya getiriyorlar. Meralarımızı ıslah edelim. Meralarla ilgili mevzuatı değiştirelim ve meraları çiftliklere tahsis edelim dediğimiz zaman, köyümüzün merasını vermeyiz diyoruz.

Tarımsal kalkınma sadece üretim modelini değiştirmekle olmuyor. Üretim sorununu değiştirdik. Üretim sorunu olmayan ülkelerden biriyiz. En güzel buğdayı, en güzel pancarı, en güzel ayçiçeğini üretiyoruz. Ama tarımsal sanayiyi geliştiremezsek, işte hep yıllardır tartışıla geldiğimiz sadece ham tarım ürünü satarak bunun işlenmiş şeklini Avrupa’dan 10 katı fiyatına alarak döviz girdi ve çıktı dengemizi sağlayamıyoruz. Ve hükümet olarak en çok önemsediğimiz konu şu idi; buğday üretelim ama buğdaydan galeta üretmek daha karlı. Mısır üretelim ama mısırdan cips üretip satmak daha karlı. Hollanda dünyanın tarım devi. Ama Hollanda üretim devi değil. Dünyanın her yerinden tarımsal ürünler alarak, bunları işleyerek dünyanın her yerine sattığı için tarım devi. Dolayısıyla Türkiye olarak  model değişikliğine gittik. Tarımsal sanayiyi, tarımsal üretimi ve ürünün oradan depolanıpta son tüketiciye kadar ulaşan kısmı destekledik. İşte Fahrettin Bey’in burada yaptığı da bunlardan bir örnek.

Babaeski kendi sınırları içinde büyüyecek. Lüleburgaz kendi sınırları içinde büyüyecek. Ama tarım alanları da korunacak. Sanayi de olacak, tarımsal sanayi de olacak! Keşke Türkiye, bir tekstil sanayinden önce tarımsal sanayiyi geliştirmek için adımlar atsaydı. Tarımsal ürünlerin geliştirildiği sanayi kolları, hem kırsal da yaşamı daha uzun süre ve daha sürdürülebilir kılacaktı. Hem de bölgemizde çok farklı alanlar da çeşitli sanayi kolları olacaktı. Sanayinin tek renk olması da tehlikeli, çünkü bu sektörlerde olası krizler ciddi anlamda iş alanında ciddi krizlere yol açıyor.

Ben tekrar sayın başkanımıza bu emek ve tarım il müdürlüğümüze gösterdikleri destekle açılan bu tesisin hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah ilimizde örnekleri artar, çok sayıda tarımsal endüstri ürünlerin işlendiği tesisler olur, şunu bilin ki; bir tarımsal ürünün ham değeri 1 lira ise; işlenmiş tarımsal ürünün değeri 10 ila 100 lira arasında değişebiliyor. Katma değeri yüksek ürünler üretmediğimiz sürece, sadece sütümüzü, sadece buğdayımızı, sadece etimizi, sadece mısırımızı ham olarak satarsak ancak o aile işletmelerinin günlük ihtiyaçlarını karşılayabiliyoruz. O zaman yine Fransa’nın, Hollanda’nın, Almanya’nın tarımsal işlenmiş ürünleri bize 10 katı, 20 katı sattığı günleri aramak durumunda kalıyoruz diyorum” dedi.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin’de yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Özellikle kırsal kalkınmayı desteklemek ve kırsal kalkınma çok önemli. Özellikle çevremize baktığımızda hakketen bir kırsal alan görüyoruz. Ve tesisi de gördüğümüzde bu kırsal bölgenin kalkınmasına destek verecek gerçekten burada istihdam sağlayacak hem ürünlerin işlenmesinde, burada yetiştirilen ürünlerin işlenmesinde önemli bir yer tutacak tesisin açılışı için burada bulunuyoruz.

Tarımsal kalkınmayı destekleme kapsamında devlet olarak hakketen ben devlet açısından baktığımda siyaset dışı olarak söyleyecek olursam; gerçekten son dönemlerde çok ciddi manada büyük destekler veriliyor. Örneğin bu tesis içinde gördüğümüz gibi %50’ye varan bir destek verilmiş ve burada 2 milyonluk tesisin 1 milyonluk kısmı devlet tarafından hibe edilmiş. Bunun gibi yüzlerce, binlerce Anadolu’da, illerimizde böyle tesisler var. Ben bu kapsamda özellikle her iki sayın milletvekilinin belirttiği gibi; yani kırsal kalkınmanın özellikle insanları nüfusu kırsalda tutup, şehirlere göçü önleme açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bunun da özellikle kırsalda hem hayvancılık hem de tarım faaliyetlerinin desteklenerek, insanları bulunduğu yerlerde doyurarak, şehirlerde yeni sorunlar, şehir sorunları, yerleşim sorunları oluşturmadan o bölgede kalmalarının gerektiğini düşünüyorum. Bu tür projelerin yapılmasıyla da bunların sağlanacağını düşünüyorum. Ve ülkemiz bu manada baktığımızda tabii ki çok çeşitli badireler atlatmış, sıkıntılar yaşamış bir ülkemiz var. Türkiye Cumhuriyeti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği şanlı mücadele sonrasında tekrar bağımsız bir devlet olarak kuruldu. Siz değerli çiftçilerimizin hepinize ayrı ayrı saygı duyuyorum. Fahrettin Özün Bey’i de tebrik ediyorum. Tarım İl Müdürlüğümüzü başta olmak üzere çalışanlarına da sizlerin huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum. Daha güçlü bir Türkiye ve daha güzel bir Türkiye için hep birlikte el ele verip, çalışarak bu ülkeyi daha güçlü yarınlara taşıyacağımıza inanıyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Özün Tarım tesisinin yapımında ve projesinde emeği geçenlere plaketler verildi ve protokol üyeleri tarafından açılış kurdelesi kesilerek akabinde kurban kesimi yapıldı.

Açılış törenine katılan Kırklareli Valisi Osman Bilgin ve beraberindekiler Özün Tarım tesisini inceleyerek açılış töreni sona erdi.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com