Ana Sayfa Gündem 4 Ağustos 2016 1685 Görüntüleme

Yaz kış basketbol

Babaeski Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından açılan basketbol kursuna yoğun ilgi gösterildi. Koçluğunu Umut Özkan’ın yaptığı basketbol kursunda, yaklaşık 100 kursiyer antrenmanlarına Babaeski Kapalı Spor Salonunda devam ediyor.

HABER MERKEZİ

İlçemizde üç yıldır Babaeski Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde basketbol eğitimi veren Eğitmen Umut Özkan kurs hakkında şunları ifade etti; ‘’ Yaklaşık 100 öğrencimizle Babaeski Kapalı Spor Salonunda yeteneğine göre ayırdığımız üç grup halinde antrenmanlarımız sürdürüyoruz. Yardımcılarım Kader Bay ve Yankı Öncü Yayak  ile birlikte çocuklarımıza basketbolu sevdirmek ve fiziksel olarak fayda görmeleri için çalışıyoruz.

Temmuz ayında başlayan kurs, Eylül ayı başında bitecek. Hafta içi her gün 18.00-20.30 arasında üç grup halinde çalışıyoruz. Basketbol kursumuz kış döneminde de devam edecek.’’

Babaeski Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Halit Mermer basketbol kursu hakkında;‘’Genel amacımız çocuklarımızı bilgisayar başından veya sokaklardan çok kurslarımıza yönlendirmek. Gelen çocuklarımızı kültürel, sanatsal ve sportif olarak fayda görebilecekleri bu yıl hizmete giren gençlik merkezimize de yönlendiriyoruz.

Kurslarımızın 29 Haziran’da resmi açılışını yaptık. Kurslar 2 ay sürecek ve kış döneminde de devan edecek.’’

Babaeski Gençlik Merkezi Müdür Vekili Beyazıt Örgel; ‘’Basketbolda, Umut Özkan Hocamızla çalışıyoruz. Umut Özkan Hocamız basketbol branşında  üç senedir bizimle devam ediyor. Başarılı bir çalışma ortamı oluşturdu. Biz de ona salonumuzu sunduk. Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü olarak; Umut Özkan Hocanın basketbolu çok üst seviyelere taşıyacağına inanıyoruz. Spor okullarımızın yaz sezonu bitiminde, kış sezonunda basketbol branşını, Umut Özkan hocamızla devam ettireceğiz. Başarılı bir çalışma olacağına inanıyorum.’’

Basketbol Erkek ve Kadın Milli Takımlarının başarılarından sonra popülerliği artan basketbol, yaz dönemi için kurs seçecek çocukların da ilk tercihlerinden oldu. Türkiye’de basketbolun geçmişi şu şekilde;

‘’  Resmi kayıtlara göre ülkemizde basketbol ilk kez 1904 yılında, İstanbul’da, Robert Kolej Spor Salonu’nda (Dodge Gymnasium) oynanmıştır. Ülkemizdeki temelleri ABD’li bir beden eğitimi öğretmeni öncülüğünde Robert Kolej çatısı altında atılan bu sporun tanınması ve yayılması ise sonraki yıllarda Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmeni Ahmet Robenson’un çabalarıyla gerçekleşmiştir.

Türk sporcuların ilk basketbol maçı yapma teşebbüsü de yine Ahmet Robenson’un 1911 yılında Galatasaray Lisesi öğrencilerini örgütlemesiyle gerçekleşmiş, ancak meydana gelen sakatlıkların çokluğu nedeniyle bu girişim yarıda kalmıştır.

1913 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün basketbol branşında faaliyet gösterdiğine dair bazı kayıtlar bulunmaktadır. Yine Sarı-Lacivertli kulübün çatısı altında 1919 yılında Amerikalı bir öğretmen nezaretinde yapılan çalışmalar, ilk ciddi teşebbüs olarak kabul edilebilir. 1920 yılında Genç Hıristiyanlar Birliği (YMCA) teşkilatının Türkiye’de temsilcilik açması ile basketbol sporu daha bilinçli yapılmaya ve daha geniş kitlelere ulaşmaya başlarken, bunun sonucunda da ülkemizdeki ilk ciddi basketbol karşılaşması 4 Nisan 1921 tarihinde Cağaloğlu Öğretmen Okulu bahçesinde Amerikalılar ile Türkler arasında oynanmıştır. Bu tarihi maç, az bir farkla “18-14” Amerika takımı lehine sonuçlanmıştır.

1920’li yılların ilk yarısında ülkemizdeki ilk basketbol sahaları; Bebek, Üsküdar, Balmumcu ve Beykoz’da açılmış, bu dönemde İstanbul Lisesi, Mühendis Fakültesi, Galatasaray, Kabataş ve Vefa Liselerinde de basketbol oynayanların sayısı hızla artmıştır.

1923 yılında, ilk spor teşkilatımız olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasıyla spor karşılaşmalarında resmi organizasyonlar başlamıştır. Ancak, basketbol sporunun tam olarak tanınmıyor ve dolayısıyla da bu kuruluşun öncelikli branşları arasında yer almıyor olması nedeniyle, ilk yıllarda düzenli lig faaliyetleri organize edilmemiştir.

Takip eden dönemde; Kurtuluş, Beyoğluspor, Barkhoba, Maccabi, Protkeba, İtalyan Kartal ve Galatasaray basketbol dalında ilk ve ciddi faaliyet gösteren kulüpler olmuşlardır.

1925’te İstanbul Basketbol Mıntıkası kurulurken, 1927’de ise İstanbul Basketbol Şampiyonası organize edilmeye başlanmıştır. İlk yıllarda İstanbul basketbolunda azınlık takımları etkin olmuş, 1933 yılında Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, İstanbulspor ve Hilal takımlarının dâhil olduğu alternatif bir lig kurulmuştur. 1933 yılında Türk Spor Kurumu’nun yönetimi ele alması ile birlikte resmi organizasyonlar ülke geneline yayılmaya başlamıştır. 1934-1936 yılları arasında Galatasaray, üç sezon üst üste İstanbul şampiyonluğuna ulaşmıştır.

Basketbol Federasyonu’nun resmi faaliyetleri 1934 yılında kurulan Spor Oyunları Federasyonu bünyesinde başlamıştır. İlk federasyon başkanı Prof. Süreyya Genca olmuştur. Uzun bir süre voleybol ve hentbol branşları ile aynı çatı altında yönetilen basketbol, faaliyetlerin artması ve popüler bir hal alması nedeniyle 1 Mart 1959 yılında kurulan Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ile müstakil bir yönetime kavuşmuştur. Kurumun ilk başkanlık görevini ise, Türk sporunun duayen isimlerinden olan ve TBF’nin kuruluş çalışmalarında önemli bir rol oynayan merhum Turgut Atakol üstlenmiştir.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun başkanları 33 yıl boyunca atama yolu ile göreve gelmişlerdir. İlk kez 1992 yılında merhum Osman Solakoğlu’nun istifası ile boşalan başkanlık görevi için zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı tarafından yarı resmi bir seçim yapılmış ve Federasyon başkanı kulüplerin oyları ile seçilmiştir. Özerklik konusuna ciddi şekilde eğilen 59. Hükümet döneminde ise 15 Mayıs 2004 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayınlanan karar ile ilk adım atılmıştır. Basketbol Federasyonu 5 Ocak 2005 tarihinde Ankara’ da ilk genel kurulunu yaparak özerk yapıya kavuşmuştur. Özerk Basketbol Federasyonu’nun ilk başkanı olarak Turgay Demirel seçilmiştir. Harun Erdenay, 27 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen 8. Olağanüstü Genel Kurulunda seçimi kazanarak Federasyon Başkanı seçilmiştir.’’(h.s)

 

 

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com