Ana Sayfa Gündem 7 Eylül 2016 1597 Görüntüleme

“TRAKYA BİRLİK BELİRLEYİCİLİĞİNİ KAYBETMİŞ VE ÇİFTÇİSİNE SIRTINI DÖNMÜŞTÜR”

Trakya Birliğin ayçiçeği ön alım fiyatlarını açıklamasının ardından, gözler Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan’a çevrilmişti. Beklenen açıklama ise Ziraat Odası Meclis toplantısından geldi.

1 Eylül’de Babaeski Ziraat Odasında gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Şahin Arslan, öncelikle, gerek FETÖ,  gerekse diğer tüm  terör örgütlerinin bir an önce bitmesi en büyük temennimizdir diyerek sözlerine başladı.

Ardından Ziraat Odası etkinlikleri hakkında bilgi veren Arslan, bu kapsamda , geçen yıl da Tekirdağ Karaevli Tarım Fuarına gezi düzenlediklerini,  bu fuarın gerçekten önemsenmesi gereken bir fuar olduğunu belirtti. “Yönetici arkadaşlarımızın oradaki gelişen son teknolojileri ve uygulamaları görmeleri için fuarları takip ediyoruz diyen Şahin Arslan, Tekirdağ Karaevli Fuarının diğer fuarlardan farkının uygulamalı olması olduğunu,toprakla tohumun buluşmasından hasat dönemine kadar yaşanabilecek aksaklıkların yerinde görüp incelenebilecek çok kapsamlı bir fuar olduğunu dile getirdi. Şahin Arslan, “tahmin ediyorum ki 8 Eylül’e kadar 700 civarı üyemizde Tekirdağ Karaevli Tarım Fuarına da hep birlikte katılacağız” dedi.

Daha sonra ayçiçek ön alım fiyatları ile ilgili olarak hem üyelere hem de gazetemize açıklamalarda bulunan Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan Trakya Birlik yönetimine yüklendi.  Ayçiçek ön alım fiyatıyla ilgili beklentilerimiz vardı diyen Arslan konuşmasına şöyle devam etti;

“ Biz bu konuyla ilgili olarak daha önce de görüşlerimizi bildirmiştik. Verim oranlarımız gerçekten çok düşük. Önce ki açıklamalarımda 100-150 kg. olur demiştik. Bizim Babaeski’ye baktığımızda evet o rakamları tutturduk. Ancak Babaeski dışında kalan kumsal arazilerde ve Pehlivanköy’de  40-50 kg’lara  kadar düştüğü tespit edildi. Bu da bu sene ayçiçeği üreticisinin ne kadar zor durumda olduğunu ve bu maliyetlerin altında bile kaldığını gösteriyor.

Burada hepinizin bildiği gibi Trakya Birlik gerçekten çok önemli bir kooperatifimiz. Yani fiyatları belirlemede de öncü bir kuruluşumuz. Ancak son yıllarda ki yanlış politikalar yüzünden maalesef Trakya Birlik belirleyiciliğini kaybetmiş ve çiftçisine sırtını dönmüştür.

29.08.2016 tarihi itibariyle bütün üreticilerimizin cep telefonlarına mesaj geldi. Mesajda şunlar yazıyordu; Ön alım fiyatı yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği için 1675 tl/ton, yüzde 47 yağ oranlı ayçiçeği için 1746 tl/ton. Yüzde 50 yağ oranlı ayçiçeği için 1817 tl/ton olarak belirlenmiştir. Ayrıca yüzde 40 standart yağ oranlı ayçiçeği için 1580 tl/ton.

“Kurum gerçekten çok zor durumda ödeyecek paraları yok”

Burada dikkat çeken nokta; eskiden fiyatlar açıklandığı zaman ilk önce 40 yağ bazlı oranı dikkate alınır ve ilk sıraya da o yazılırdı. Burada 40 yağ bazlı ürünü 1580 tl olduğu için arkadaşlarımız mesaj sisteminde bile en sona bırakmışlar. Buradan şunu söyleyebiliriz; Demek ki Trakya Birliğin ayçiçek ürününde ki fiyat politikasını bu fiyatı açıklayan arkadaşlarımız bile benimsememiş. Yani onlar dahi bu fiyatlardan memnun değiller. Çünkü düşük rakamı gerilerde saklamışlar ön alım fiyatı 44 yağ oranlı ayçiçeği 1675 tl’yi satır başı yapmışlardır. Bu kendilerinin de hoşnut olmadığı bir rakam olsa gerek. Ve 1580 ton başı birim fiyatı da en sona yazmışlar. Bu arkadaşlar ya maliyet hesaplarını bilmiyorlar, ya da kurum gerçekten çok zor durumda ödeyecek paraları yok. Ancak geçen sene de yaşamış olduğumuz buna benzer ayçiçeğinde ki sıkıntılardan kaynaklı üreticilerimizden ürünleri aldılar. Daha sonra serbest piyasaya sattılar. Ve bize olan ürün karşılığı bedelleri ödemeyi unuttular. Bu neyi gösteriyor? Bu hakikaten Trakya Birliğin zor durumda olduğunu, kendisi bizden almış olduğu ürünü ödeyemez hale geldiğini gösteriyor. Dolayısıyla sıradan bir tüccardan farkı kalmadı.

Hepimiz kendi çapımızda maliyet hesapları yaparız. Çünkü eğer bunu yapmazsak, işletmede ki karı ve zararı göremeyiz. Dolayısıyla biz ayçiçeği için maliyet hesabı yaptığımızda bu günkü verimlerde yani 100-150 kg verim aldığımızda maliyetimiz 1.60 kuruş. Senin açıkladığın fiyat 40 bazlı da 1580 lira. Yani bu sene ayçiçeği üreticisinin para kazanma şansı maalesef yok. Tabii ki bunları nasıl aşacağız? Yine geçen yıl açıklanan rakamlara baktığımızda Ağustos ayı Trakya Birliğin serbest piyasada ve borsalarda 1600-1700’leri gören rakamlar olduğu halde maalesef ki 1475 kuruş ön alım fiyatı ve daha sonra ki dönemde de 130 kuruş ek ödemeyle geçen sene ayçiçeğinin taban fiyatı 1605 kuruş olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyata rağmen bu yıl 1580 kuruş olarak belirlenmesi çiftçinin burada yüzde 20 daha zarar etmesine sebebiyet vermiştir. Bu zarar oranları her yıl bu şekilde uygulandığında maalesef ki çiftçimizin zarardan kaynaklı ve hep söylenen Trakya çiftçisi toprak satıyor durumuna sebep oluyor. Bu tabloya göre Trakya çiftçisi her yıl yüzde 20 daha fazla toprak satmak zorunda kalıyor. Bunun açılımı budur.

“İşin ehli insanları da hep birlikte işin başına getirebilirsek bu sorunları da aşmış oluruz”

Biz Kooperatif için bir şey söylemiyoruz. Yine bizim kooperatifimiz. Ama böyle beceriksiz yöneticilerin elinde olduğundan dolayı maalesef üreticimizde kooperatife küsmesin ancak yöneticilerinin gözden geçirilmek zorunda olduğunu bilsin. Bunlar düzelecek şeylerdir. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Ama işin ehli insanları da hep birlikte işin başına getirebilirsek bu sorunları da aşmış oluruz. Biz açıklanan bu fiyattan hoşnut değiliz. Zaten Kooperatifin kuruluş amaçlarından bir tanesi buluşabilecek fiyatlarda üreticinin zarar etme noktasına geldiğinde müdahale etmesidir. Toprak Mahsulleri Ofisinde de bu böyleydi. Onun da kuruluş amaçlarından bir tanesi piyasada ki dengeleri sağlamak ya da piyasada ki fiyatlar normalin altına düştüğünde müdahale etmek gibi bir yükümlülüğü var. Kooperatifin de aynı şekilde müdahale etmek gibi bir yükümlülüğü var. Ama maalesef geçen yıl da fiyatlar yükseldiğinde aşağı düşürmek değil, düştüğünde fiyatları yükseltmek gibi bir yükümlülükleri var.

“Türkiye geneli ayçiçeği ekim alanlarının azalmasının sebebi de fiyat politikasıdır”

Piyasalarda gördük. Açılışlar 1500 civarı seyretti. Zaten senin geçen sene verdiğin bir taban fiyat var. 1605 ön alım taban fiyatıyla devam edilebilirdi. Çok geç kalındı. Türkiye bazında konuşmamız gerekirse de 1 milyon 300 bin ton civarında üretilen ayçiçeğinin sadece yüzde 25’ini Trakya Birlik alıyor. Diğer yüzde 75 üretici arkadaşımız bu fiyat politikalarından etkileniyor ve zarar ediyor. Yani hiç kimse ‘biz ön alım fiyatını açıkladık daha sonra her zaman olduğu gibi Trakya Birlik üreticisini mağdur etmeyecektir’  diyemez. Çünkü üreticiler üyelerden ibaret değildir. Türkiye geneli ayçiçeği ekim alanlarının azalmasının sebebi de fiyat politikasıdır. Düşük verimlerden kaynaklı sulamaların olmaması nedeniyle çiftçi kendisini yenileyemez geliştiremez, teknolojiye ayak uyduramaz hale geldi. İşin çözümü;  bu heyecanını kaybetmiş yöneticilerin yerine daha işin ehli daha işine sadık daha sevdalı arkadaşları bulup getirmektir. Bunu da biz yapacağız ve bu sorunu kökünden çözeceğiz. (Hicran SÜNGÜ)

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

O görüntüler tarih oluyor!

O görüntüler tarih oluyor!

Tema Tasarım | Osgaka.com