Ana Sayfa Gündem 11 Ağustos 2020 707 Görüntüleme

Sıcaklar geri geliyor

Hava sıcaklığının yanısıra nemin de bunalttığı bu yaz günlerinde Babaeski’de sıcaklıklar tekrar artışa geçecek. Bugün ve Yarın hava sıcaklığının artarak 35 derece olması bekleniyor ve nemin ise yüzde 64 olması bekleniyor.Sıcak havanın kendisini iyiden iyiye etkisini artırdığı bu günlerde, Babaeski’de insanlar zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaktan kaçınıyor. Bu hafta Babaeski’de sıcaklığın yanısıra nemde artacak ve hissedilen sıcaklık yoğunlaşacak.

Sıcak havanın kendisini iyiden iyiye etkisini artırdığı bu günlerde, Babaeski’de insanlar zorunlu olmadıkça sokağa çıkmaktan kaçınıyor. Bu hafta Babaeski’de sıcaklığın yanısıra nemde artacak ve hissedilen sıcaklık yoğunlaşacak.
11.08.2020 Salı Günü, hava sıcaklıklarının en düşük 14 en yüksek 35 derece olacağı tahmin ediliyor. Bugün hissedilen nem ise yüzde 64 oranında olacak. Gökyüzünde bulutun olmayacağı, güneşin kendini iyice hissettireceği bugünün ardından yarın yine sıcak bir hava hakim olacak Babaeski’ye.
12.08.2020 Çarşamba günü en düşük 18 ve en yüksek 35 derece olan hava sıcaklıklarında nem oranı biraz düşerek yüzde 57’e gerileyecek.
13.8.2020 Perşembe günü ise, Babaeski’ye parçalı bulutlu bir havanın hakim olması bekleniyor. Perşembe günü en düşük hava sıcaklığı 20, en yüksek hava sıcaklığı ise 34 derece olacak ve nem oranı yine artarak yüzde 61’i görecek.
14.08.2020 Cuma günü, az bulutlu bir havanın hakim olacağı Babaeski’de en düşük sıcaklık 18 olurken en yüksek sıcaklık ise 33 derece olacak. Ancak Cuma günü hissedilen nem oldukça artacak ve haftanın en yüksek oranına sahip olacak. Yüzde 96’yı bulması beklenen nem oranı Babaeskilileri iyice bunaltacak gibi duruyor.
15.08.2020 Cumartesi günü ise yine az bulutlu bir hava ve sıcaklıkların Cuma günü ile aynı kalması beklense de, nem oranı biraz düşerek yüzde 77 olması bekleniyor.
Sıcak Ve Nemli Havada Alınması Gereken önlemler
Hava sıcaklıklarına ek olarak nem oranın da yükselmesi, çocuklar ve yaşlılarla birlikte; kalp, astım, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanları da olumsuz etkiliyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar aşırı nemin etkisiyle ciddi sağlık sorunlarına neden olurken, dikkat edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyutlara varabiliyor.
Hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde en çok karşılaşılan sağlık sorunu, sıcak çarpmasıdır. Önemli ve tehlikeli durumlara neden olabilen sıcak çarpması yüksek ateş, terleyememe, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı ve nabız hızlanması gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Çocuklar, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan ve açık tenli insanların daha fazla etkilendiği sıcak çarpmasında, komaya kadar gidebilen sinir sistemi bozuklukları yaşanabilmektedir. İlerleyen aşamasında algılama ve koordinasyon yeteneği ile birlikte görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi ve bilincin kaybolması ortaya çıkabilir.
Klima ile serinlemek isteyenler dikkat!
Yaz aylarında aşırı sıcak ve nemden etkilenmemek için en sık başvurulan serinleme yöntemlerinin başında klima gelmektedir. Ancak dikkat edilmezse klima da ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle, bakım ayarları zamanında yapılmayan ve düşük derecelerde çalıştırılan klima çocuk, yaşlı ve alt solunum yolu rahatsızlığı bulunanları olumsuz etkileyebilmektedir. Klimanın 23-24 derece aralığında çalıştırılması ve direk temas edecek şekilde soğuk havaya maruz kalınmamasına dikkat edilmelidir. Zatürre gibi ciddi hastalıkları neden olabilen yanlış klima kullanımı, alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini artırabilmektedir. Bununla birlikte uzun süre sıcak ortamda kaldıktan sonra aniden klimalı soğuk bir ortama girmek kalp damarlarında spazm etkisi yaparak büzülmelere ve krizlere neden olabilmektedir. Ev ve işyerinde kullanılan klima gibi otomobillerde de soğuk havaya direk maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir. Sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60’ları geçtiği günlerde astım hastalarının evden çıkmaması gerekmektedir. Ancak sıcak hava ve nem ile birlikte ev ortamında küf mantarı ve ev tozu akarlarının artmasına neden olarak astım hastalarını etkileyebilmektedir. Astım hastalarının ilaçlarını yaz mevsimine göre ayarlanması ve tedavilerine aksatmaması gerekmektedir.
Şapkasız çıkmayın
Gün içinde güneşin zararlı etkilerinden korunmanın en basit yöntemi şapka, şemsiye ve güneşin zararlı etkilerinden koruyucu yüksek faktörlü kremler kullanmaktır. Özellikle güneşin cilt üzerindeki olumsuz yakıcı etkisini yeterince hissedemeyen diyabet hastaları terleme bozukluğu nedeniyle ciddi sorunlar yaşayabilmektedir. Aşırı sıcaklar nedeniyle kan şekerinin yükselmesi kan akışkanlığını azaltabilmektedir. Şekerin yükselmesiyle ortaya çıkan sıvı kaybı sıcağın da etkisiyle inme, kalp krizi ve beyin kanamalarına neden olabilir
Sıcak migreni tetikleyebilir
Sıcaklık ve nem oranının artması migren krizlerini de etkilemektedir. Aşırı sıcaklarda bol sıvı tüketimi, kaliteli camlara sahip güneş gözlüğü kullanımı ve saçların ıslatılması gibi önlemler ön plana çıksa da mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmaması migren ataklarından korunmanın en iyi yoludur.
Bu süreci rahat atlatabilmek için…
1. Mevsime uygun, vücudun sıcaklığını çok yükseltmeyecek, terletmeyecek, açık renkli kıyafetler giyin. Güneşten korunmak için geniş kenarlı şapkalar takın.
2. Günlük sıvı ihtiyacınızı ihmal etmeyin. 2,5 – 3 litre su ile birlikte, vücudun kaybettiği elektrolitler için mineralli su tüketmeyi unutmayın.
3. Özellikle 11.00 – 16.00 saatleri arasında güneşlenmeyin. Spor için akşam saatlerini seçin.
4. Soğuk ya da sıcak su yerine ılık su ile duş almayı tercih edin.
5. Klimayı 23-24 derece arasında çalıştırın. Klimaların nem alıcı özelliğini devreye sokmak daha sağlıklı olacaktır.
6. Hijyen kurallarıyla birlikte sindirimi daha kolay besinler tercih edin. Ağır, salçalı ve yağlı yemeklerden uzak durun.
7. Hem rahatlama hem de vücutta oluşan ödem için el ya da ayaklarınızı buzlu su dolu bir kovanın içine 10-15 dakika batırın.
8. Tatil planlarınızı nem oranının düşük olduğu bölgelerden seçin.
9. Sürekli kullanılan ilaçlar için yaz ayarlaması yaptırmayı unutmayın.
10. Çocuklara gelişigüzel vitamin takviyesi vermek yerine meyve sebze yedirin.11

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com