Ana Sayfa Bölge, Gündem 5 Temmuz 2022 501 Görüntüleme

Ormanlara giriş 3 ay yasak

Kırklareli İl Genelinde ormanlara girişler 3 ay boyunca yasaklandı.

Kırklareli Valiliği, son günlerde ülke genelinde yaşanan orman yangınları ve orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlara dikkat çekerek yaptığı duyuruda, Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü ile Vize Orman İşletme Müdürlükleri koordinesinde ilave tedbirler alındığı açıklandı.

Buna göre,  Kırklareli il sınırları içindeki ormanlara girişler, 1 Temmuz ile 30 Eylül tarihleri arasında 3 ay süre ile yasaklandı. Alınan ilave tedbirler kapsamında belirtilen bu süre içerisinde Kırklareli il sınırları içerisindeki tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaklandı.

Ayrıca, Ruhsatlı ve kontrollü girilenler hariç, orman çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarlarında mola vermek ve piknik yapmak yasaklandı. Piknik yapmak isteyen vatandaşlar, yalnızca kendilerine ayrılan izinli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabilecekler.

 

 

Haber sevde gül malit

 

Kırklareli Valiliği, Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü ile Vize Orman İşletme Müdürlükleri koordinesinde ormanlarla ilgili ilave tedbirler alındığı açıklandı.

Kırklareli Valiliği tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde ülkemiz genelinde orman yangınları yaşanması ve orman yangıları açısından oldukça yüksek risk taşıyan meteorolojik şartlar oluşması beklendiğinden(yüksek sıcvaklık, aşırı rüzgar, düşük nem) orman yangınları ile mücadele konusunda Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü, Demirköy Orman İşletme Müdürlüğü ile Vize Orman İşletme Müdürlükleri koordinesinde ilave tedbirlerin alınmasına gerek duyulmuştur.

Kırklarlei İli Orman Yangınlarıyla mücadele kapsamında, Kırklareli İli sınırları içerisindeki ormanlara girişlerin, 6381 sayılı Orman Kanunun 74. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. Ve 66. Maddeleri uyarınca, çıkabilecek orman yangınlarının önlenmesi ve özellikle anızların yakılma riski de göz önüne alındığında 01.07.2022- 30.09.2022 tarihleri arasında 3 ay süre ile yasaklanmıştır.

Bu kapsamnda;

Madde 1 –Kırklareli İl Sınırları içerisinde tüm ormanlık sahalara yetkililerden başkasının girmesi kesinlikle yasaktır.

Madde 2- Orman üretiminde çalışanlar, tarım-hayvancılık-arıcılık vb. zirai faaliyette bulunanlar bu yasaktan muaftır.

Madde 3- Ruhsatlı ve kontrolü girilenler hariç, orman çevresindeki ve içinden geçen yollarda, orman kenarlarında mola vermek ve piknik yapmak yasaktır. Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan izinli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir.

Madde 4 – Orman Yasasının 31. Ve 32. Maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır.

Madde 5- ormanlık alanlara yakın yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek , dilek balonu vb. gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmeyecektir.

Madde 6- orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, ormanı etkileyebilecek yangınlara karşı gerekli önlemleri alacaktır.

Madde 7 –enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (TREDAŞ Elektrik Dağıtım A.ş.-TEİAŞ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları gerçekleştirecekler, yetkililerce istenilmesi durumunda hattaki enerjiyi keseceklerdir.

Madde 8- belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.

Madded 9- “Kırklareli İli 2022 Yılı Orman Yangınları Mücadele Komisyonu Kararı” ile belirlenmiş olan Kırklareli İli dahilindeki kamu kurum e kuruluşlarında orman yangınlarında kullanılabilecek (dozer, greyder, loder, treyler itfaiye aracı, arazöz vb.) her türlü araç ve gereçlerin görevli elemanları ile birlikte kritik hava hallerinde, her an kullanılmak üzere göreve hazır olarak bekletilmesi, Orman İdaresinin talebi üzerine ilgili araçların derhal temin edilmesi ve nakli için gerekli koordinasyon Kırklareli İli Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce yerine getirilecektir.

 

Madde 10- İlçe Kaymakamlıkları ve Orman İşletme Müdürlükleri koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri tarafından kesintisiz olarak gözetim ve denetimler yapılacak, özellikle piknik ve mesire yerleri ile ormanlık alanlara geliş gidiş yolları kontrol altında bulundurularak şahıs ve araç sorgulamaları artırılacaktır.

Madde 11- orman İşletme Müdürlükleri tarafından muhtemel yangınlarda kullanılmak amacıyla Orman Köylerinde verilen “su tankerleri” hazır olarak bekletilecektir. Ayrıca su tankeri verilemeyen diğer bütün köylerde hali hazırda tarımsal amaçlı kullanılan, gerektiğinde yangınlara karşı da kullanılabilen en az 1 adet zirai ilaçlama makinası köy muhtarları tarafından “ ilk müdahalede kullanılmak üzere” temin edilecektir.

Madde 12- ihtiyaç görülmesi halinde İlçe Kaymakamları tarafından da kendi ilçelerine özgü ek tedbirler alınacaktır.

Madde 13- Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarına idari ve adli işlem yapılacaktır.”

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com