Haber: Hasan TEKİN – Umut AL
Türkiye’de rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinen kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisi olan kanola hakkında Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü kanola üreticilerine yönelik açıklamada bulundu.
Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Kanolanın önemli zararlıları toprak pireleri, tarla salyangozu, kanola sap hortumlu böceği, lahana kelebeği ve yaprak bitidir. Özellikle Trakya’da bazı lokasyonlarda lahana kelebeği ve yaprak biti zararı görülür. Önemli hastalıkları ise mildiyö, kolza kök uru, kurşuni küftür. Bu hastalık ve zararlılar ile ekonomik zarar eşiği göz önüne alınarak ilaçlı mücadele yapılmalıdır.
İlaçlamalar sabah erken veya öğleden sonra serin saatlerde, hava sıcaklığının 30 dereceyi geçmediği zamanlarda yapılmalıdır. Öğle sıcağında, yağmurdan önce ve özellikle rüzgarlı havalarda ilaçlama yapmayınız. İlaçlama esnasında ilaçlarla temastan kaçınınız.
İlaçlama yaparken maske, eldiven, koruyucu elbise, çizme ve koruyucu gözlük kullanınız.
İlaçlama esnasında hiçbir şey yenmemeli, sigara içilmemeli, buharlaşan ilaçları teneffüsten kaçınılmalıdır. İlaçlar ile temasınız halinde, ilaç değen yerleri bol suyla yıkayıp en yakın sağlık kuruluşuna kullandığınız ilacın etiketi ile başvurunuz. Kullanılan ilaçların ambalajları açıkta bırakılmamalı, dere ve su kaynaklarına kesinlikle atılmamalıdır.
Mücadele yaptığınız süre zarfında ve mücadele sonrasında arıların zarar görmemesi için kovanların ilaçlama yapılmayan yerlere nakledilmesi, evcil hayvanların zarar görmemesi için ilaçlanan alanlara ve yakınlarına sokulmaması, otlatılmaması ve ilaçlama yapılan alanların yakınlarındaki sahalardan hayvanlara yedirilmek amacıyla ot biçilmemesi gerekmektedir.
İlaçlama yapacak olan üreticilerin yakınlarda kovanları bulunan arıcılara haber vermeleri ve ilaçlamalarını arıların pasif olduğu zamanlarda yapmaları önemlidir.