CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı ekmeklik buğday alım fiyatını eleştirerek, üreticiye daha yüksek taban fiyat ve artırılmış destek verilmesi çağrısında bulundu.

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmeklik buğday alım fiyatına tepki gösteren Gündoğdu, açıklanan fiyatın üreticinin maliyetlerini karşılamadığını savundu.
“Yüzde 22’lik Artış Yetersiz”
Konuşmasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ekmeklik buğday fiyatını geçen yıla göre yüzde 22 artışla 16,5 lira olarak açıkladığını belirten Gündoğdu, resmî enflasyonun yüzde 36, gübre fiyatlarının yüzde 62 ve mazotun ise yüzde 48 arttığını ifade etti. Bu şartlarda yüzde 22’lik artışın çiftçiyi zor durumda bıraktığını öne sürdü.
“Maliyet 22 Liraya Çıktı”
Bir kilogram buğdayın ortalama üretim maliyetinin 22 liraya yükseldiğini söyleyen Gündoğdu, 16,5 liralık alım fiyatının üreticiyi yok saymak anlamına geldiğini savundu. Bir kilogram buğdayın neredeyse bir ekmek dahi alamadığını dile getiren Gündoğdu, alım bedellerinin geç ödenmesi nedeniyle üreticilerin banka ve tefecilere yönelmek zorunda kaldığını iddia etti.
Desteklerin Artırılması Çağrısı
Konuşmasının sonunda hükümete çağrıda bulunan CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, enflasyon dikkate alınarak yeni bir taban fiyat belirlenmesini ve üreticilere sağlanan desteklerin artırılmasını istedi. Gündoğdu ayrıca, “AKP üretime darbe vurmaya, çiftçiye eziyet etmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ