Ana Sayfa Gündem 31 Ağustos 2016 1895 Görüntüleme

Frenk maydanozu duydunuz mu?

-Babaeski Perşembe Pazarında, Gazi Kemal Mahallesi Battal Bahçe’de kendi seralarında yetiştirdikleri ürünleri satan Halil Tunçelli ve Şinasi Kutar’ın bu hafta tezgahında en dikkat çekici ürünleri frenk maydanoz oldu.

HABER MERKEZİ

Görünüşü diğer maydanozdan farklı olan frenk maydanoz, Babaeskili vatandaşların dikkatinden kaçmadı. Frenk maydanozun yetiştiricisi ve satıcısı Şinasi Kutar; yerli maydanozu da frenk maydanozu da kendi seralarında yetiştirdiklerini dile getirdi. Frenk maydanozun, bildiğimiz maydanozdan daha aromatik olduğunu ve kokusunun tercih nedeni olduğunu söyledi.

Babaeski Kıvırcık Maydanozu olarak adlandırdıkları frenk maydanozu satışından memnun olduklarını belirten Şinasi Kutar; ‘’Avrupa’da Frenk maydanoz olarak biliniyor. Yemeklere aromatik tatlar katması için sık sık tercih edilen bir üründür. Normalde doğada dere kenarlarında, kaya diplerinde kendiliğinden çıkıyor. Frenk maydanoz, yerli maydanoz türlerine göre de daha dayanıklıdır.

Battal bahçe tarafındaki seramızda pek ekilmesi tercih edilmeyen brokoli, kereviz gibi ürünleri ektik. Bu ürünlerin de alıcısı var, çok satıyoruz. Ayrıca kendi üretimimiz olan patlıcan, domates, havuç, dereotu,süs biber, salatalık, marul ektik.

Tezgahımızda en dikkat çeken Babaeski Kıvırcık Maydanoz diye sattığımız Frenk maydanoz oldu.’’

Frenk maydanozu hakkında;

Aromatik kokusuyla yemeklere tat vermek için kullanılan Frenk maydanozu, kıvırcık yaprakları ile tanınır. Ana vatanı Kafkasya olan bitki, halk arasında eşek hardalı ve siyah hardal gibi isimlerle adlandırılır.

Doğada kendiliğinden yetişen Frenk maydanozu, bahçe bitkisi olarak yetiştirilir. Bahar aylarında havanın ısınmasıyla ekilmeye başlanan Frenk maydanozu, saksıda yetiştireceği zaman şubat ayında dikilmelidir. Dikiminden bir veya bir buçuk ay sonra büyüyen Frenk maydanozu Mayıs ve Haziran ayında toplanır. Haziran ayından sonra marketlerde ve manavlarda kolayca bulunabilir. Frenk maydanozu kokusunu çabuk kaybettiği için kurutulmadan taze tüketilmelidir. Tohumları ise kurutularak saklanabilir. Ekim ve kasım aylarında toplanan tohumları gölgede kurutularak toz haline getirilir. Toz haline getirilen tohumlar hava almayacak şekilde kavanozda saklanabilir.

Frenk maydanozu nasıl kullanılır ve püf noktaları nelerdir?

Frenk maydanozu, yemeklere ve salatalara tat vermek için kullanılır. Baharat olarak sığır eti yemeklerine katılır. Özellikle Fransız mutfağında geniş bir kullanıma sahip olan Frenk maydanozu, makarna soslarına eklenir. Aromatik kokusuyla kızartmalara da eklenen bitkinin kıvırcık yaprakları servis tabaklarını süslerken kullanılır. Frenk maydanozu pişirilirken kokusunu kaybedeceği için pişirilmeden kullanılmalıdır. Halk arasında tıbbi amaçlarla da kullanılan Frenk maydanozu, kurutulmuş tohumları ile birlikte kaynatılarak çay yapılır. Çay dışında süte veya sirkeli suya katılarak tüketilen Frenk maydanozu, haricen de kullanılır. Haricen kullanılacağı zaman hardal unu, bal ve zeytin yağı gibi gıdalar ile karıştırılır ve merhem yapılır.

 

Frenk maydanozunun faydaları nelerdir?

-Frenk maydanozu ile hazırlanan lapa, çocuk emziren kadınların göğüs uçlarında meydana gelen iltihaba karşı kullanılır.

-Frenk maydanozu karabaş otu gibi merhem yapılarak egzama yaralarına sürülür. Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yaralanmalarda da kullanılan merhem yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

-Frenk maydanozu, toz haline getirilen tohumları ile birlikte içildiğinde iştah açar, hazımsızlığa iyi gelir ve mideyi rahatlatır.

-Soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara karşı ilaç olarak tüketilir.

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

Koray Topçu Vizespor’da

Koray Topçu Vizespor’da

Tema Tasarım | Osgaka.com