Ana Sayfa Gündem 25 Kasım 2019 616 Görüntüleme

Fatih Dökümhanesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor

Trakya’nın ve Kırklareli’nin en güzel köşesi olarak bilinen Demirköy ilçesinde, İstanbul’un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor.

Haber: Ercan ÜLGER

Fatih Dökümhanesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yerli ve yabancı turist sayısının artması bekleniyor.

Demirköy Fatih Dökümhanesi’nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restoresini ve Kırklareli Valiliği ise dökümhanenin yaklaşık 2 kilometrelik yolunu taşlarla döşedi.

Demirköy Fatih Dökümhanesi’nin büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kırklareli Valisi Osman Bilgin, İstanbul’un fethinde önemli rol oynayan topların döküldüğü dökümhanenin düzenleme çalışması ve bu kapsamda Dökümhane Camisi’nin restorasyon çalışmasının yapıldığını dile getirdi.

Dökümhanenin turizme kazandırılması ile birlikte Demirköy Fatih Dökümhanesi’ne olan ilginin artacağına vurgu yapan Vali Osman Bilgin, yerli ve yabancı turistleri bölgede misafir etmekten mutlu olacaklarını ifade etti.

Vali Osman Bilgin ayrıca Demirköy Fatih Dökümhanesi’nin bir cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmaların devam ettiğini ve tüm çalışmaları titizlik ile takip ettiğini söyledi.

Fatih Dökümhanesi

Demirköy Fatih Dökümhanesi, İlçemizin güneydoğu istikametinde ve ilçemize 3.800 metre mesafede bulunmaktadır. Toplam 10000 metrekare kapalı alan ihtiva ettiği bilinen tarihi kompleksin döneminin bölgedeki en modern işletmesi olduğu varsayılmaktadır.Fatih dönemi ve daha öncesinde yöredeki zengin demir yatakları göz önünde tutularak, buraya demir döküm merkezi kurulmuştur. Fatih’in, İstanbul’un fethinde burada dökülen top güllerini kullandığı bilinmektedir. İlçemizin ismi de buradan gelmektedir.

Dönemin en ileri teknolojisiyle döküm yapılan, Demirköy Tophane-i Amiriye İşletmeleri olarak anılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim yapılmıştır.

Dökümhanede, büyük ve küçük olmak üzere iki dökümhane bulunmaktadır. Büyük dökümhaneye 230 metre mesafede bulunan küçük dökümhanede iki ergitme fırını bulunmaktadır.

Daha önce kapsamlı bir işletme olduğu anlaşılan Dökümhâne’nin, II. Mahmud (M.1808-1839) döneminde esaslı bir biçimde ihya edildiği anlaşılmaktadır.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com