Ana Sayfa Ekonomi, Gündem 8 Ekim 2020 1759 Görüntüleme

CEBE YANSIYAN ENFLASYON ÇOK FARKLI

Lüleburgaz Belediye Meclisi, TÜİK’in resmi olarak açıkladığı verilere göre yüzde 11.75 oranındaki enflasyondan elektrik faturalarında son bir yılda yaşanan yüzde 35’lere varan artışa rağmen su faturalarında yüzde 9’luk artış gerçekleştirdi.  Su faturalarında en son artışı 2018 yılında yapan Lüleburgaz Belediyesi, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan diğer ürünlere kadar pek çok alanda yaşanan yüksek artışa rağmen geçen yıl aynı faturalarla devam kararı aldı. Bu yıl gerçekleştirilen meclis toplantısında ise çok sayıda kalemde yaşanan artışa rağmen su faturalarında yüzde 11.75’lik enflasyon oranın altında yüzde 9 oranında artış sağlandı.

Lüleburgaz Belediye Meclisi, TÜİK’in resmi olarak açıkladığı verilere göre yüzde 11.75 oranındaki enflasyondan elektrik faturalarında son bir yılda yaşanan yüzde 35’lere varan artışa rağmen su faturalarında yüzde 9’luk artış gerçekleştirdi. İki yıl sonra su faturalarında ilk kez artışa gittiklerini söyleyen Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, “Açıklanan yüzde 11.75 oranındaki enflasyonun sene sonunda yüzde 13’lerde olması bekleniyor. Vatandaşa yansıyan enflasyon çok daha farklı. Bizim artışımız ise bu yıl için sadece yüzde 9. Sosyal belediyecilik anlayışımızla özellikle pandemiyle birlikte ekonomik olarak zor günler geçiren halkımızı düşünmek zorundayız” dedi.
Lüleburgaz Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı 2. Olağan Toplantısı Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda en önemli konu su faturalarında yaşanan fiyat artışı oldu. Mecliste oy çokluğuyla alınan karar doğrultusunda bu yıl için su faturalarında yüzde 9 oranında artışa karar verildi.
CEBE YANSIYAN ENFLASYON ÇOK FARKLI
Lüleburgaz Belediyesi’nin elektrikte yıllık harcadığı 10-12 milyon TL arasında değişen elektrik giderinin büyük kısmının 23 tane kuyudan çıkarılan su için harcandığını belirten Başkan Gerenli, “2019 yılında ilk 10 ton için zam yapmayan birkaç belediyeden biriyiz. Geçtiğimiz yıl içerisinde 2 ay süreyle suya indirim de yaptık ve 2019 yılında elektriğe gelen yüzde 30 zam ve en sonunda Eylül ayı içerisinde yüzde 5.5’lik değerlendirme oldu. Onun dışında devletin alması gereken katkılar var. Açıklananla vatandaşın cebine yansıyan enflasyon arasında korkunç bir fark var. Bunu sizler de gayet iyi gözlüyorsunuz. Bugüne kadar 2020 yılı için açıklanan yüzde 11.75 civarındaki enflasyonun sene sonunda yüzde 13’lerde olması gerekiyor. Vatandaşa yansıyan enflasyon çok daha farklı. Bizim artışımız ise bu yıl için yüzde 9” ifadelerini kullandı.
İKİ YIL SONRA İLK KEZ
Su faturalarında en son artışı 2018 yılında yapan Lüleburgaz Belediyesi, elektrikten doğalgaza, akaryakıttan diğer ürünlere kadar pek çok alanda yaşanan yüksek artışa rağmen geçen yıl aynı faturalarla devam kararı aldı. Bu yıl gerçekleştirilen meclis toplantısında ise çok sayıda kalemde yaşanan artışa rağmen su faturalarında yüzde 11.75’lik enflasyon oranın altında yüzde 9 oranında artış sağlandı.
YILDA 12 MİLYON TL ELEKTRİK GİDERİ
Su faturalarındaki artışla ilgili konuşan Başkan Gerenli Türkiye’nin çok ciddi ekonomik şartlardan geçtiğini hatırlattı. Lüleburgaz Belediyesi’nin elinden geldiğince sosyal belediyecilik anlayışıyla gerekeni yaptığını söyleyen Gerenli, elektrikte yaşanan zamların ekonominin bütün çarklarını etkilediğini belirtti. Gerenli, “Ama masraflarımızı da ortaya koyduğumuzda sürdürülebilirlik adına fiyat değişikliğine gidildi. Elektrik zamları… Yıllık elektrik giderimiz çok fazla. Yılda ortalama 10-12 milyon lira arasında elektrik giderimiz oluşuyor” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİYLE MALİYETLER DÜŞECEK
Elektrik ve benzerlerinde yaşanan giderlerin artması nedeniyle yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili ciddi çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Başkan Gerenli, “Yenilenebilir enerjiyle ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yenilebilir enerjiyi kullanmaya başladığımızda maliyetler ciddi oranda düşecek. Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ama şu anda bunun hayata geçmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alınması gerekiyor. Mevcut binalarımızda enerji tüketimimizi azaltacak şekilde yeni çalışmalar yapmaya başladık. Bu çalışmalar sürüyor” ifadelerinde kullandı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ BAŞVURULARI YAPILDI
Lüleburgaz’a RES ve GES kazandırmak için yoğun çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Başkan Gerenli, bu düşüncenin 5 yıllık stratejik plan içerisinde yer aldığını belirtti. RES’in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onay aşamasında olduğunu söyleyen Gerenli, “Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan RES’le ilgili olarak ruhsat aşamasında bekliyoruz. Güneş enerjisi ile ilgili çalışmalarımız sıkı bir şekilde devam ediyor. Başvurularımız yapıldı. 10 Mart’ta Kent Ormanı ile ilgili, DSİ’den köprü geçişleriyle ilgili yaptığımız çalışmalarla aynı günde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisansla ilgili müdürlüğüne bizzat kendim başkan yardımcılarımla beraber gidip durumumuzu izah ettik. Şu anda hala ruhsatla ilgili onay bekliyoruz.
KUYULARDAKİ VERİMLİLİK AZALIYOR
Trakya başta olmak üzere Türkiye ve Dünya’nın çok ciddi bir su kriziyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Gerenli, su kaynaklarının her geçen gün azaldığını söyledi. Bu durumun Lüleburgaz genelindeki su kuyularını da etkilediğini söyleyen Başkan Gerenli, “Su kuyularındaki verimlilik gittikçe azalıyor. Su tüketimini azaltmazsak büyük sorunlarla karşılaşacağız. Biz buna karşın çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Lüleburgaz’da yeni kuyular ve depo açılacak. Bu yaz susuzluk problemi yaşadık. Daha çok basınç problemiyle ilgiliydi bu sorun. Bunun için yeni kuyular, depolar açılacak. Bunun yanı sıra çalışan arkadaşlarımıza, ücretlilere zam yapacağız. Onların hepsinin ekonomilerini düzelteceğiz. Bunların hepsi girdidir. Buna rağmen Lüleburgaz Belediyesi sosyal belediyecilik anlayışıyla elinden geldiğince yapabildiğinin en azı zamları yapmaktır. Birçok kişi buna zam demiyor. Ama biz açık açık ne olduğunu söylüyoruz. Önümüzdeki sene için yaşanacak ekonomik sorunlara karşı tedbirlerimizi alıyoruz. İhtiyaç sahiplerinin de her zaman yanındayız” ifadelerini kullandı.
AMACIMIZ TÜKETİMİ AZALTMAK
Su sorunlarında yaşanan tüm olumsuz durumlara su tüketiminin günden güne ciddi oranlarda arttığını söyleyen Gerenli, “Amacımız insanları su tüketimini azaltmaya yöneltmek. Sağlıklı bir insan günde 20 litre su tüketerek yaşayabilir. 4 kişilik bir aile kişi başı 40-50 litre su tüketmeye kalksa ayda 6 ton su tüketmesi yeterlidir. Su tüketimimiz oldukça fazla. İçme suyuyla bahçe suluyoruz, araba yıkıyoruz. 10-15 yıl sonra yaşanan iklim değişikliğiyle beraber böyle giderse su kaynaklarımız tükenecek. Tüketimi teşvik edecek bir yaklaşım içinde olamayız” şeklinde konuştu.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com