Ana Sayfa Gündem 11 Temmuz 2016 1578 Görüntüleme

Babaeski engelleri aşıyor

Trakya Kalkınma Ajansının destek alacak projeleri açıklamasıyla birlikte yüzü gülen yerlerden biri de yine Babaeski oldu.

Yazdığı projelerle adından söz ettiren Babaeski İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinatörü Nurten Tarıyan tarafından hazırlanan, Halk Sağlığı Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülecek olan ‘Babaeski Engelleri Aşıyor’ Projesi 112.321.54 liralık bütçeyle kabul edildi.

Projenin amaçları ve beklenen sonuçları hakkında bilgiler veren Nurten Tarıyan ‘Babaeski Engelleri Aşıyor’ projesini şöyle anlattı;

Projenin Özel Amacı

·         Dezavantajlı konumda olan ve ilçemizde ikamet eden, özel eğitim gereksinimi olan 16 katılımcımızın, toplumla kaynaşmasına destek sağlayacak, fiziksel ve zihinsel beceriler geliştirmesi,

Çocuk ve gençlerin özel eğitim gereksinimi olan katılımcılarımızın; bir arada olmasını sağlayacak ortak platformlar oluşturulması, toplumla kaynaşmasını kolaylaştıracak öz bakım becerisi geliştirmesi, bağımsız yaşam becerisi geliştirmesi, günlük yaşam becerisi geliştirmesi, psiko- motor becerisi geliştirmesi, dil ve konuşma becerilerinin artması, kişisel gelişimlerini sağlayacak engel düzeylerine uygun, eğitim materyallerine sahip eğitim platformlarının oluşturulması,

·         Proje faaliyetlerine dahil olan kurumlar arasında işbirliklerinin güçlenmesi.

·         Eğitim sürecine dahil olan özel eğitim gereksinimi olan katılımcılarımızın edindiği beceriler yolu ile insan kaynakları niteliğinin ve kapasitesinin geliştirilmesi.

Hedef Gruplar

Babaeski İlçesinde ikamet etmekte olan; Özel Eğitim ihtiyacı olan 16- 55 yaş aralığındaki 16 katılımcı projemizin hedef kitlesini oluşturmaktadır. Katılımcılarımız; Görme, bedensel, zihinsel ve yürüme engeli ile Otizm, Spastik, Mental zeka geriliğine sahip olduğu doktor raporları ile tespit edilmiş ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerden oluşmaktadır.( Sağlık kuruluşları, katılımcılarımızın takibini yapmakta olup, eğitim süreçlerinin özel eğitim gereksinimi olan bireylerin gelişimlerine sağlayacağı katkıdan dolayı katılımcılarımız için sanat ve spor faaliyetlerine katılımını tavsiye etmektedir.)

Kimler yararlanacak?

·         Katılımcılarımızın aileleri; En az 16 kişi

·         Katılımcılarımızın yakın çevresi; En az 42 kişi

·         Proje faaliyetlerine dahil olmayan, ileri ki yıllarda kurumumuzda eğitim faaliyetlerine dahil olacak diğer özel eğitim gereksinimi olan bireyler; En az 15 kişi.

·         Proje faaliyetlerine katılan çocuk ve gençler; En az 40 çocuk ve genç.

·         Proje faaliyetlerine dahil olan proje ortak ve iştirakçi kurumlar; En az 5 kurum.

·         Proje faaliyetlerini gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan materyallerin temin edileceği firmalar. En az 5 firma.

·         Katılımcılarımızın gelişimini gözlemleyen eğitmenler. En az 3 eğitmen.

·         Katılımcıların takibini yapan ve gözlemleyen sağlık kuruluşları ve doktorlar. En az 1 sağlık kuruluşu ve 5 Doktor.

·         Proje faaliyetlerine dahil olmayan, ileri ki yıllarda kurumumuzda resim ve seramik eğitim faaliyetlerine dahil olacak yetişkinler. En az 50 kişi.

Beklenen Sonuçlar

·         Proje faaliyetlerinin işbirliği içinde yürütülmesi ve proje sürecinde bireyler ve kurumlar arasında işbirliğinin gelişmesi.

·         Özel eğitim gereksinimi olan 16 katılımcımızın proje faaliyetlerine düzenli olarak dahil olması, katılımcıların ve ailelerinin motivasyonlarının artması, ailelerinin yaşadıkları sorunları dile getirerek sorunlarını diğer ailelerle paylaşması, ailelerin yaşadıkları sorunlara ortak çözüm önerileri getirmesi. Özel eğitim gereksinimi olan çocuğu olan ailelerin iş birliği kurması, zihinsel ve fiziksel gelişimini destekleyecek eğitim faaliyetlerini sürdürülmesini sağlayacak 1 Resim ve seramik atölyesi, 1 seramik ürünler pişirme ve saklama ünitesinin kurulması, Babaeski Halk Eğitimi Merkezi binasının Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kullanımına uygun hale getirilerek, katılımcılarımızın eğitim süreçlerine ve toplumsal yaşama katılımlarının kolaylaşması, diğer bireylerle iletişim kurmasını, toplumla kaynaşmasını zorlaştıran, bedensel ve zihinsel alandaki beceriler geliştirmesi. (öz bakım becerisi, bağımsız iş yapabilme becerisi vb), gençler ve yetişkinlerle birlikte ortak çalışmalar yaparak kaynaştırma eğitimi yolu ile becerilerini geliştirmesi, çocuklar, gençler ve dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan, özel eğitim gereksinimi olan, katılımcılarımızın düzeylerine uygun, grup çalışması yapabilecekleri birlikte katıldıkları 1 bilgi yarışması, 1 spor müsabakası, 1 açık hava oyun faaliyetleri,1 ortak sergi, 1 fotoğraf çekme etkinliğinin düzenlenmesi. Katılımcılarımız ile çocuk ve gençlerin birlikte iş yapabilme becerisi geliştirmesi, özel eğitim gereksinimi olan bireylerin çocuklar ve gençlerle birlikte ortak çalışmalar yaparak kaynaştırma eğitimi yolu ile becerilerini geliştirmesi, engelinden dolayı zamanının çoğunu evde geçirmek zorunda kalan katılımcılarımızın toplumla kaynaşması.

 

Somut Çıktılar
Proje sürecinde;

·         Babaeski Halk Eğitimi Merkezi binası, engelli bireylerin kullanımına uygun hale gelecek. Kurum girişi, bina içindeki atölyelerin girişleri, tekerlekli sandalye girişine uygun hale getirilecek. Göreme engelli bireylerin giriş çıkışlarını kolaylaştıracak sarı çizgili giriş yolu oluşturulacaktır.

·         Hedef kitlemiz için Spor, Resim ve Seramik olmak üzere, toplamında 1296 sürecek, 3 farklı eğitim düzenlenecektir.

·         10 katılımcımıza Spor, 9 katılımcımıza seramik ve resim alanında sertifika verilecek.

·         Özel eğitim gereksinimi olan 16 katılımcımızın ailelerine eğitim ve danışmanlık toplantıları sonunda katılım belgesi verilecek.

·         Bilgi yarışmasına dahil olan en az 30 katılımcıya katılım belgesi verilecek. 5. 1 Spor müsabakası düzenlenecek ve en az 30 katılımcıya katılım belgesi verilecek.

·         Fotoğraf çekme etkinliğine dahil olan 30 katılımcıya katılım belgesi verilecek.

·         Uçurtma şenliğine katılan en az 30 katılımcıya katılım belgesi,

·         Düzenlenen Oyun etkinliklerine dahil olan 30 katılımcıya katılım belgesi verilecektir.

·         Proje faaliyetlerini sonunda resim, seramik ve fotoğraflardan oluşacak bir sergi düzenlenecek, sergi hazırlıklarına dahil olan katılımcılarımız, katılım belgesi verilecek.

·         Özel eğitim gereksinimi olan katılımcılarımıza uygun 1 resim ve seramik atölyesi kurulacaktır.Açık hava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine uygun bahçe düzenlemesi yapılacaktır.

·         Katılımcılarımız tarafından çekilen 30 fotoğraf ile resim ve seramik ürünleri üretilerek, üretilen ürünler sergilenecektir.

·         Resim, seramik ürünleri ve fotoğraflardan oluşan bir sergi ile 1 kapanış pikniği düzenlenecektir. Eğitim sürecinde üretilen seramik ürünlerin pişirilmesi ve saklanması için seramik pişirme ve saklama ünitesi kurulacaktır. (Hicran SÜNGÜ)

 

 

 

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com