Ana Sayfa Gündem 20 Ocak 2020 672 Görüntüleme

Babaeski Devlet Hastanesi’nden serviks kanseri farkındalığı

Haber: Umut AL – Ercan ÜLGER
Babaeski Devlet Hastanesi’nde, kadın doğum polikliniği bekleme salonunda toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında hastane personeli tarafından hasta ve hasta yakınlarına bilinçlendirme eğitimi gerçekleştirildi.

Babaeski Devlet Hastanesi tarafından ‘Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı’ hakkında yapılan açıklamada şunlar kaydedildi; “Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Serviks (rahim ağzı) kanseri ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanserler arasındadır. Önlenebilir bir kanser türü olan serviks kanseri yavaş gelişim göstermektedir. Bu nedenle de erken evrede teşhis ve tedavi edildiği takdirde çoğu kişide tam iyileşme sağlanabilmektedir. Serviksteki değişiklikler HPV DNA/ Pap-Smear testi ile tespit edilerek, kanser gelişmeden tedavi edilebilmektedir.
HPV TESTİ; Jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından numune alarak yapılan ağrısız ve basit bir işlemdir.
Sigara kullanıyorsanız, adet arası ve ya cinsel ilişkiden sonra lekelenme şeklinde kanamalar oluyorsa, menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan herhangi bir kanamanız varsa ya da sadece kadın olduğunuz için HPV testi yaptırmalısınız.
HPV testi ile rahim ağzı kanseri 10-15 yıl öncesinden yakalanabilmektedir. 5 Yılda bir yaptırılan HPV TESTİ rahim ağzı kanserinden korunmak için en iyi yöntemdir.”

OCAK AYI RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ FARKINDALIK AYI HAKKINDA

Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir.

Rahim Ağzı Kanseri İçin Risk Faktörleri:

Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu.

Erken yaşta (16 yaştan önce) ilk cinsel ilişki.

Birden fazla cinsel partner varlığı.

Sigara içimi.

Beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır).

Yüksek doğurganlık sayısı.

Düşük sosyoekonomik düzey.

Özellikle 5 yıldan daha uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı.

Rahim ağzı kanseri belirtileri:

HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu belirtilere veya hastalığa neden olmaz ve kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri (çoğunlukla 16 ve 18) ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Tedavi edilmezse, bu lezyonlar rahim ağzı kanserine ilerleyebilir, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar almaktadır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir. Rahim ağzı kanserinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

Düzensiz, mens (adet) dönemleri arasında veya cinsel ilişkiden sonrasında anormal vajinal kanama.

Cinsel ilişki sırasında ağrı.

Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı.

Yorgunluk, kilo kaybı, iştah kaybı.

Vajinal rahatsızlık veya kokulu akıntı.

Tek bir bacakta şişkinlik.

İdrar yaparken ağrı.

Tanı: Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.

Bugün rahim ağzı kanserinin %99.9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV’nin tespiti erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret etmekte ve kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde HPV testleri rahim ağzı kanseri taramasında yer almaktadır. HPV testi rahim ağzı hücrelerde virüsün tespiti esasına dayanan bir testtir.

Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir.

Pap smear testi dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir testtir.HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.

Tedavi: Rahim ağzı kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Korunma: Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.

30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak .

Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim .

Sigara kullanmamak.

Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek.

Rahim ağzı Kanser Neden Önemli?

Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilir.

Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilir.

Düzenli rahim ağzı kanseri taramadan geçen bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

TOGG’u Keşan’a getirdiler

TOGG’u Keşan’a getirdiler

Tema Tasarım | Osgaka.com