Ana Sayfa Gündem 29 Kasım 2016 1639 Görüntüleme

“Annem diyor ki; cennetteki biri hayatımı kurtarmış”

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde organ bağışı standı ile Babaeski halkına organ bağışına davet edildi.

HABER MERKEZİ

Gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Babaeski Toplum Sağlığı Müdürü Hakan Azaçam, “Ülkemizde her yıl 03-09 Kasım tarihleri arası ‘Organ Bağışı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetersizliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemde yer almakta, organ bağışı ve organ nakli sayılarının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında bulunmaktadır.” sözlerini dile getirdi.

Babaeski halkını organ bağışında daha duyarlı olmaya davet eden Müdür Azatçam, organ bağışı ile ilgili yaptığı açıklamada “Organ ve doku bağışında bulunacak olan kişinin on sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olması gerekmektedir. Organ ve doku bağış talebinin 2 tanık huzurunda tesirden uzak ve çıkar gözetmeksizin imzalanması gerekmektedir.

Organ ve doku bağışı yapılabilecek yerler arasında, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri bulunmaktadır.

‘Her bağış yeni bir hayattır’ diyor halkımızı doku ve organ bağışı konusunda duyarlı olmaya ve bağışta bulunmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Müdür Azatçam, açıklamasına şöyle devam etti;

“Organ nakli nedir?”

Organ nakli ile ilgili önemli bilgileri ifade eden Azatçam, “Vücutta görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın cerrahi yöntemle nakledilmesi işlemine organ nakli denir. Ülkemizde organ nakli 2238 sayılı Organ ve Doku Nakli Kanunu çerçevesinde yapılır.

“Hangi organ ve dokunun nakli yapılmaktadır?”

Kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, ince bağırsak, akciğer, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği, tendon, deri nakli yapılabilir. Organ nakli başka birisinin hayata tutunması için büyük önem taşır.

“Organ nakli kimlerden yapılır?

Canlı nakillerde hastanın eşi veya dördüncü dereceye kadar olan akrabalarından organ bağışı alınabilir. Canlıdan sadece böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir.

Kadavradan yapılan organ nakillerinde ise; Yoğun Bakım ünitelerinde tedavi altına alınan ancak beyin ölümü yani geri dönüşümü olamayan beyin hasarı gerçekleşmiş hastaların organlarının bağışlanması ile nakli gerçekleştirilebilmektedir.

Beyin ölümünde hastalar kendileri soluyamaz ve solunum cihazına bağlıdırlar. Beyin ölümünün geri dönüşümü yoktur.

Beyin ölümü tanısı dört kişilik uzman heyeti tarafından yapılan detaylı tetkik ve incelemeler neticesinde konur.

“Bağışlanan organlar kimlere nakledilir?”

Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre tüm ülkede bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder. Cins, ırk, zengin-fakir ayrımı yapılmaz.

“Kimler organ bağışında bulunabilir”

1979 tarihli 2238 sayılı Organ ve Doku Nakli Kanunu gereği 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

Organ bağışı ise bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşam sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaları tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.

Organ bağışında bulunan kişilere sürekli yanında taşıyacağı “Doku ve Organ Bağış Belgesi” verilir. Organ bağışı yaptığınızda bu kararı yakınlarınızla paylaşın çünkü beyin ölümü gerçekleşen hastaların yakınlarından organ bağışı konusunda karar vermesi istenmektedir.

“Organ bağışında bulunmak için nerelere başvurulabilir?”

Organ bağışında bulunmak için tüm Devlet Hastaneleri, Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanelerinin Organ Bağış Birimlerine, organ bağışı ile ilgili vakıf, dernek ve kuruluşlara başvurabilirsiniz.

“Organ bağışı dinimize uygun mudur?”

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Okulu 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu açıklanmıştır.”

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com