Ana Sayfa Gündem, Sağlık 8 Ağustos 2020 1764 Görüntüleme

Camilere corona denetimi

Ülke genelinde olduğu gibi Babaeski’de de, bugüne kadarki en kapsamlı Covid-19 denetimi gerçekleştirildi.  Denetim kapsamında camiler de denetlendi.

İLÇE VE KÖYLERDE CAMİLER DENETLENDİ

“Sağlık için hepimiz için” sloganıyla düzenlenen denetimde, Babaeski’de işyerleri, ticari taksiler, minibüsler, Pazaryeri gibi bir çok alanda covid-19 denetimi gerçekleştirilirken, Babaeski İlçe Müftülüğü de merkezde, beldelerde ve köylerde bulunan camileri denetledi.

BİR ÇOK KONUYA DİKKAT EDİLDİ

Gerçekleştirilen denetimlerde, maske takılması ve sosyal mesafe kurallarına dikkat çekilirken ayrıca, cami ve mescitlerde klima ve havalandırmaların çalışıp çalışılmadığına, Cami /mescit girişlerinde ve cami /ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere giren herkesin ellerini dezenfekte etmesi sağlanıp sağlanmadığı konusunda bir çok konu itina ile denetlendi.
Babaeski İlçe Müftlüğü’nce ilçe merkezi başta olmak üzere belde ve köy camilerinde gerçekleştirilen denetimlerde vatandaşlara, hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralları hatırlatıldı.
“Sağlık için hepimiz için” sloganıyla düzenlenen denetim faaliyetleri kapsamında; Merkez ilçede Fatih, Kurtuluş, Dernek, Hacı Arif Camileri, Beldeler de Karahalil ve Alpullu Camileri, köylerde ise Nadırlı, Çiğdemli, Kuzuçardağı, Yenimahalle, Erikleryurdu, Oruçlu köy camileri denetlendi.
Gerçekleştirilen denetimlerde, maske takılması ve sosyal mesafe kurallarına dikkat çekilirken ayrıca, cami ve mescitlerde klima ve havalandırmaların çalışıp çalışılmadığına, Cami /mescit girişlerinde ve cami /ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere giren herkesin ellerini dezenfekte etmesi sağlanıp sağlanmadığı konusunda bir çok konu itina ile denetlendi.
Babaeski İlçe Müftülüğü yetkilileri tarafından Babaeski Merkez camileri başta olmak üzere belde ve köy camilerinde gerçekleştirilen camilerde, şu konulara da dikkat edildi:
1-Cami ve mescitlerde, sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtisi taşıyanların evlerinde kalmaları konusunda gerekli uyarı/bilgilendirme anonsları yapılıyor mu?
2.Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılıyor mu? 3.Camilerimizdeki abdesthane, şadırvan ve tuvaletlerin; AVM, lokanta vb. mekanlarda bulunan benzer yerler için Koronavirüs Bilim Kurulu tarafından belirlenen kriterlere uyuluyor mu ?
4.Abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek camiye gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler/ uyarılar yapılıyor mu?,
5.Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade ediliyor mu? ( Bu kapsamda, cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacak kişi/kişilerin de maske takması zorunlu olacaktır.),
6.Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade ediliyor mu ?,
7. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınacak tedbirleri, cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılmak için uyulması gereken kuralları içeren uyarıcı afişler il/ilçe sağlık müdürlükleri ve müftülüklerden temin edilerek herkes tarafından görülebilecek bir şekilde asıldı mı?,
8.Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri hususunda gerekli bilgilendirmeler yapılıyor mu ya da imkanlar nispetinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilerek cemaatin kullanımına sunuluyor mu? ,
9.Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır vb. yaygılar kullanılmasına müsaade ediliyor mu?
10.Cami /mescit girişlerinde ve cami /ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere giren herkesin ellerini dezenfekte etmesi sağlanıyor mu?
11. Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetlerinin evde kılınabileceği ve tesbihatın evde yapılabileceği hususunda cemaate bilgi veriliyor mu?
12. Cemaatin fiziksel temastan kaçınması (el sıkışma, musafaha, kucaklaşmavb.) ve sosyal mesafe kuralına uyması yönünde gerekli uyarılar sıklıkla tekrarlanıyor mu?
13. Cami yerleşkesi içerisinde bulunan türbelerin iç mekanları ziyarete açık mı?( İçişleri Bakanlığı’nın 22.05.2020 tarihli 8357 sayılı Genelgesi kapsamında, türbelerin iç mekanlarının ziyarete açılmayacağı hususuna yer verilmiştir.)
14. Türbelerin dış yüzeylerine teması önlemek üzere en az bir metre mesafe olacak şekilde şerit çekiliyor mu?
15. Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin veriliyor mu?
16. Cami önlerindeki dilencilere karşı tedbir alınıyor mu?
17. Özellikle Cuma namazı sonrasında sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak vb. ürünsarışına izin veriliyor mu?
18. Cami ve mescitlerde sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde cemaatle namaz kılınabilmesi için; camilerin kapalı alanlarında/ avlusunda/ bahçesinde ve namaz kılmak için belirlenecek diğer alanlarda, bir kişinin ortalama 60×110 cm’lik bir alanı (seccadenin kaplayacağı alan) kullanacağı göz önünde bulundurularak, namaz kılınacak alanın en uç noktalarından her yönden birer metre mesafe olacak şekilde zeminde işaretlemeleri yapıldı mı?
19. Cami içi, bahçesi/ avlusu ile namaz kılınacak açık alanların azami kapasiteleri, herkes tarafından görülebilecek bir şekilde anılan alanların girişine asıldı mı?
20.İçerideki kişi sayısı yeterli noktaya ulaştığında bu durum bu alanlara giriş için bekleyen cemaate uygun bir şekilde duyuruluyor mu?

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com