Ana Sayfa Gündem 1 Kasım 2021 877 Görüntüleme

CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’e verdiği önergede, konunun uzmanları tarafından yapılan bilimsel araştırmalara göre kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığını ifade etti. Dr. Yüceer, Bakan Dönmez’e “Kalıcı yaz saati uygulamasından geri dönülmesi Bakanlığınızın gündeminde midir?” sorusunu yöneltti.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, beş yıldır devam eden kalıcı yaz saati uygulamasını Meclis gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi veren Dr. Yüceer, “Sabah erken saatlerde okula ve işe gitmek zorunda olan yurttaşlarımız karanlığa mahkûm edilmiştir. Kalıcı yaz saati uygulaması, geniş halk kesimlerinde ciddi rahatsızlıklar yaratmış, toplum psikolojisini olumsuz etkilemiştir” dedi.

“RAPOR SIR GİBİ SAKLANIYOR”

Dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ısrarıyla 2016 yılında alınan 8589 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, 1972 yılından beri uygulanan yaz-kış saati ayrımından vazgeçildiğini ifade eden Dr. Yüceer, “23 Ekim 2017’de kalıcı yaz saati uygulaması bir yıl uzatılmıştır. Yapılan tüm itirazlara rağmen 2018’de ise Cumhurbaşkanlığı kararıyla tüm ülkenin sürekli olarak yaz saati diliminde kalmasına karar verilmiştir. Yeni uygulama ile Avrupa’nın geneliyle kışın yaklaşık 1 saat olan zaman farkımız 2 saate çıkmıştır. Kalıcı yaz saati uygulaması kararı alınırken İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) hazırladığı ve kalıcı yaz saati uygulamasının tasarruf sağladığını belirttiği rapora atıf yapılmıştır. Ancak söz konusu rapor kamuoyundan sır gibi saklanmaktadır” dedi.

“TASARRUFA DEĞİL İSRAFA NEDEN OLUYOR”

Konuyla ilgili yapılan bilim insanlarının ve meslek odalarının yaptığı araştırmaları hatırlatan Dr. Yüceer, “Yapılan araştırmalar beş yıl önce enerjide tasarruf amacıyla yapılan değişikliğin tasarruf yerine israfa neden olduğunu yansıtmaktadır. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından kalıcı yaz saati uygulamasının ilk yılında yapılan çalışmada bir önceki yılın aynı aylarına göre elektrik enerjisi tüketiminde tasarruf sağlanamadığını belirtmiştir. EMO, sonraki yıllarda da yaptığı açıklamalarla ifadelerini yinelemiş ve kalıcı yaz saati uygulamasında enerji verimliliği yaratmadığını ifade etmiştir. Bu konuda yapılan son araştırmalardan biri de İngiltere Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sinan Küfeoğlu’nun ve arkadaşlarının yaptığı çalışmadır. Energy Reports dergisinde yayınlanan ‘Daylight Saving Time policy and energy consumption’ başlıklı makalede Türkiye’nin 2012-2020 yılları arasında 8 yıllık enerji tüketimi ve temel atmosferik verileri incelenmiştir. Bu incelemeye göre 5 yıldır uygulanan kalıcı yaz saati ile enerji tasarrufu sağlanmamış ve günlük yük eğrisinde sürekli bir ötelemeye de sebep olmadığı ortaya konmuştur” diye konuştu.

“KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINDAN GERİ DÖNÜLMESİ GÜNDEMDE Mİ?”

CHP’li Yüceer’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1)    Kalıcı yaz saati uygulamasına geçildiği günden bu yana uygulama sayesinde enerji tasarrufu sağlanıp sağlanamadığı Bakanlığınız tarafından analiz edilmiş midir? Edildiyse bu sonuçlar nelerdir?

2)    Kalıcı yaz saati uygulamasının enerji tasarrufu sağlamadığına dair yapılan bilimsel araştırmalar Bakanlığınız tarafından incelenmiş midir?

3)    Yaz saati uygulaması nedeniyle gelişme çağındaki çocuklarımızın okula ve milyonlarca emekçinin işe giderken karanlık bir güne başlamasının birey ve toplum psikolojisi açısından etkileri araştırılmış mıdır? Araştırıldıysa sonuçları nelerdir?

4)    Kalıcı yaz saati uygulamasından geri dönülmesi Bakanlığınızın gündeminde midir?

5)    Bakanlığınız, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından hazırlandığı belirtilen ve kalıcı yaz saati uygulamasının tasarruf sağladığı belirtilen raporu kamuoyu ile paylaşacak mıdır?

01

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com