21 yıl önce gerçekleşen17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından gündemden düşmeyen büyük Marmara depremi gerçeğinin daha da belirgin olarak hayatımızda yer etmesi ile birlikte, Lüleburgaz Belediyesi bu konuda çalışmalarına ağırlık verdi.
21 yıl önce gerçekleşen17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından gündemden düşmeyen büyük Marmara depremi gerçeğinin daha da belirgin olarak hayatımızda yer etmesi ile birlikte, Lüleburgaz Belediyesi bu konuda çalışmalarına ağırlık verdi.
Birinci derece deprem bölgesinde olması bile olası İstanbul ve Tekirdağ depremlerinden fazlasıyla etkilenecek olan Lüleburgaz’da hazırlıklarını sürdürüyor.
Bu kapsamda kurum içinde personele afet eğitimi verilirken, modern teçhizatlarla yenilenen Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri de olası bir afette vatandaşların yanında olmak için 7 gün 24 saat hazır bekliyor.
Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından deprem toplanma alanları geçtiğimiz yıl belirlenirken, bu kapsamda ilçede her mahallenin ortak noktalarında belirlenen afet toplanma alanları, olası bir afet durumunda vatandaşın toplanacağı bölgeler olacak.
İtfaiye Müdürlüğü olası bir afette iletişimde kopukluk yaşanmaması için 40 kilometre çapında alanda etkili telsiz sistemi kurdu. Depremin yanı sıra olası bir sel ya da benzeri doğal afetlerde kullanılan telsiz sistemiyle birlikte kriz anında iletişimde süreklilik sağlanmış olacak.
Çalışmalarında bununla da sınırlı kalmayan İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, Durak Mahallesi’nde bulunan model enkazda gerçeği aratmayan eğitimler gerçekleştiriyor. Eğitimler kapsamında araç yangını, olası bir yangın eğitimi ve enkaz altında arama kurtarma çalışmaları gerçekleştiren Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü personeli, günün koşullarına göre modernize edilmiş teçhizatlarıyla “Afetlere Hazırız” mesajı verdi.
Afetlerde arama kurtarma personellerinin de afetzede olabileceğini belirten Lüleburgaz Belediyesi yetkilileri, vatandaşların da AFAD’dan ücretsiz eğitim alabileceğini belirtti. Konuyla ilgili konuşan Lüleburgaz Belediyesi İtfaiye Müdürü Ceyhun Akgöl, “Vatandaşlarımız AFAD’ın açtığı afet gönüllüsü eğitimlerini ücretsiz olarak alabilirler. Unutulmasın ki her birimiz bir gün afetzede olabiliriz. Bu nedenle her mahalleden vatandaşlarımızın afet gönüllüsü olmasını istiyorum” dedi.
Meydana gelebilecek herhangi bir afet sonrasında vatandaşların toplanacağı güvenli toplanma alanları belirlenmişti. Bu kapsamda Lüleburgaz’da 40 adet afet ve acil toplanma yeri belirlendi. Bu alanlar: Atatürk Anadolu Lisesi, Cumhuriyet İlkokulu, Şaban Öğünç Ortaokulu, Aydın Mutlu Parkı(Cumhuriyet Mahallesi Muhtarlığı Yanı), Gençlik Parkı (Halk Eğitim Merkezi Yanı, İstiklal İlkokulu, Mehmet Akif Ersoy Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Ramazan Yaman Fen Lisesi, Gazi Mustafa Kemal İlkokulu, Fehmi Mutlu Ortaokulu, Şehit Pilot Üsteğmen İbrahim Gerçek İlkokulu (Burgazkent Toki), 8 Kasım Ortaokulu, Lüleburgaz Anadolu Lisesi, Kapalı Pazar Yeri, Düvenciler Anadolu Lisesi, Eski Kaymakamlık Binası – İlçe Müftülüğü, Kocasinan İlkokulu, Lüleburgaz Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Emrullah Efendi Ortaokulu, Kongre Meydanı, Lüleburgaz Anadolu İmam Hatip Lisesi, Lüleburgaz Ortaokulu, General Ferhat Akat İlkokulu, Lüleburgaz Lisesi, Pazaryeri (Ildız Mahallesi, 1265 Ada 1 Parsel), Dsi 9. Sondaj Şube Müdürlüğü Ve Lojmanları, Lüleburgaz Tarım Ve Orman Müdürlüğü, Hacı Ahmet Azman İmam Hatip Ortaokulu, Ticaret Ve Sanayi Odası İlkokulu, Bahçelievler İlkokulu, Milli Güvenlik Parkı (Kurtuluş Mahallesi), 8 Kasım Parkı, Aynur Özbilen Parkı, Özel Sokollu Ortaokulu Erkek Öğrenci Yurdu, Eczacıbaşı Parkı, Küçük Sokak Parkı, Prof. Dr. Necdet Tekin Gençlik Merkezi, Sokollu Mehmet Paşa İlçe Halk Kütüphanesi, 80. Yıl Ortaokulu, Yıldız Parkı”