Ana Sayfa Gündem 31 Ekim 2016 2064 Görüntüleme

Aşure gibi tatlı sohbeti Şaziye ninenin

HABER MERKEZİ

Ne de çabuk geçiyor yıllar. Yıllar geçiyor bir bir geliyor torunlar. Torun baldan tatlıdır derler, torunlar da evlatlar da ayrıdır. Bir demet çiçek gibi birikince anılar, tatlı dille nasıl da güzel anlatılırlar.

Hamidiye Mahallesi Muhtarı İbrahim Demir, kazanlar kaynamaya başlayınca kapılarını Babaeski Gündem Gazetesi’ne açtı. İlk tadına bakan bizler olduk. Ustamızı gördük nasıl yapılıyor diye sorduk. Bir de aşurelerimizi üfleyip yudumlarken Şaziye Çağpar teyzemizle tanıştık. Kadıköy’den gelmiş, geleli yıllar olmuş. Onda torun da çok var evlat da çok. Bizi de evladı gibi bağrına bastı. Tatlı diliyle sohbetlerine doyum olmadı. Aşure yedik aşure gibi tatlı tatlı konuştuk. 86 yaşında genç bir kız Şaziye Çarpar, bastonuyla oturuyor koca koca tencerelerin başında. Aşureyi anlatıyor, ne güzel yapıyorlar diyor… İbrahim diyor, çok da güzel yapıyor bu aşure işini…

basa

“Babaeski’de ne güzel yapıyor aşure işini. Gece saatlerine kadar çalıştılar. Bak maşallah erkenden de bitirdiler.” diyor 86 yaşındaki genç kız Çağpar. Çiçekleriyle rengarenk sohbetlerin de kapılarını açıyor.

“Aşure tencereden tasa, tastaki aşure de elden kalbe uzanır”

Koca koca tencereler fokurdar, dumanı kapağının yanından kaçar da burnumuza aşureyi üfler. Elinde çiçeklerle Çağpar teyze “Babaeski’de ne güzel yapıyor aşure işini. Gece saatlerine kadar çalıştılar. Bak maşallah erkenden de bitirdiler. Sabah namazına kalkmıştım hepsi ayaktaydı. Bayram gibi, çocuklar gibi severek mutlu yapıyorlar ya bu aşureyi, yiyenler nasıl mutlu olmasın. Evde bile kadın dediğin yemeğini sevgisini katarak yapmalı.

Sıcakken tam tadı oturmaz ama siz tadına bakın bakalım sevecek misiniz?  İyi gelir hem sıcak sıcak hava soğuk boğazlarınız yumuşasın. Dikkat edin kendinize. İbrahim muhtarınız bal bile koydu aşureye, bünyenize iyi gelir. Afiyet şeker olsun, Allah kabul etsin.” dedi.

“Çeşidi bol olur, sevgisi gibi…”

Aşurede çeşidin bol olmasının ne kadar büyük bir anlam taşıdığını anlatan Çağpar nine “Çeşidi bol olur aşurenin, yapan ustanın sevgisi gibi. Kardeşçedir aşure. Çeşidi boldur farklılıklarımız gibi. Bunca farklılığın yanında birliğimiz gibi de bir tek tattır. Aynı kazanda pişen kültürümüzdür aşure. İbrahim muhtarımız da yıllardır hiç yorulmadan aşure etkinliğini yapmaya devam ediyor. Babaeski için ne güzel bir çalışma.” sözlerini dile getirdi.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com